1 TAAS KUOLLUT -HIRVITUHOT OVAT VALINNAN TULOSTA

Vessin kommenttipäättömään hirvipolitiikkaan Hs 200419

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006078827.html

Suomessa on vuosittain n. 5000 hirvieläinkolaria, joissa loukkaantuu satoja ja joitakin kuoleekin. Näistä aiheutuvat korjauskulut ovat kymmeniä miljoonia + harmit ja surut päälle.
Montako kiloa hirvenlihaa vastaa yhtä kuollutta ja kaikkea surua mitä lähipiirille ja lapsille siitä aiheutuu?

Tieliikennehaitan lisäksi hirvieläimet turmelevat metsää satojen miljoonien edestä ja aiheuttavat kuusivaltaisuuden lisääntymistä, mikä lisää ilmaston lämpenemistä ja huonontaa metsien terveyttä.  

Hirvieläimet levittävät tehokkaasti inhottavia ja haitallisia punkkeja. Hirvikärpästen parveillessa syys- lokakuussa metsissä ei mielellään liikuta. Näin metsien virkistyspotentiaali juuri parhaina aikoina turhentuu.

Osa ihmisistä myös allergisoituu hirvikärpästen puremille ja sairastuu vakaviinkin sairauksiin punkeista.

Meillä ei ole mitään arvokasta syytä, miksi hirvieläimiä pitää olla metsissä nykyinen tolkuton määrä.

Jos talvihirviä olisi esim. 30.000 nykyisen 90.000 sijasta, kolareita tulisi paljon vähemmän, kun reviirit olisivat isompia ja näin hirvien liikkumista ”tilan ahtaudessa” vähemmän.

Taloudellisuus-, terveellisyys-, ilmansuojelusyistä uudelta hallitukselta odotetaan ongelman hoitamista panemalla hirvipolitiikka kokonaan uuteen malliin.

Edellisiltä, tässä asiassa ”lepsu – hallituksilta” se ei onnistunut, koska MMM:ssä on tiukkapipoinen ”hirviensuojelu – klikki”, virkamiesporukka, jonka mielestä on sen parempi mitä enemmän hirviä (käsittämättömästi) on. Näille kovakalloille ministerit eivät ole mahtaneet mitään, jos liene yrittäneetkään.

Hirvieläintenkin, kuten kaikkien tuhoeläinten tulisi olla maanomistajan vapaasti metsästettävissä ja metsästysseuroille luvitettavissa, kuten kauris jo on.

Näin vastuulliset maanomistajat saisivat täten määritellä itse paljonko vahinkoa näiden annetaan tehdä.

Nykyisessä systeemissä ei ole järjen hiventä.