BUPERTEETIN VIIVÄSTYMINEN OSA HORMOONIHÄIRINTÄÄ

Vessin täydentävä HS kommentti 140119

Teollisuuskemikaaleista pääasiassa johtuva yleinen hormonihäiriö koettelee luomakuntaa, sekä naaraita että koiraita, ml ihminen.

Merkityksellisin vaihe on raskauden alkuviikoilla, jolloin ratkeaa, miten hyvä lisääntymisterveys koiraalla (pojalla) on.

Sama koskee ilmeisesti myös tyttöjä.

Hormoonihäirintävioituksen yksi oire on viivästynyt buperteetti testosteronin puutteessa. Testosteronitasot ovat muutenkin laskeneet dramaattisesti viime vuosikymmenet ja ovat edelleen laskemassa, mikä on äärimmäisen hälyttävää, sillä sillä on vakavia kansanterveydellisiä ja sosiaalisia vaikutuksia.

Hormoonihäirintä selittää pääasiassa huonon sperman, matalan testosteronin ja erilaiset yleistyneet genitaaliterveysongelmat.

Yhteiskunnan ja EU:n uusavuttomuudesta kertoo se, että vaikka ilmiö on tunnettu jo toistakymmentä vuotta, pahimpiakaan kemikaaleja ei ole vielä saatu pois markkinoilta.

Yksi pahimmista, bisphenol-A:ta käytetään edelleen säilykepurkkien sisäpinnoilla ihan yleisesti, joista asiaa tietämättömät juuri raskaaksi tulleet äidit kauhovat suuhunsa ruokaa ja sen mukana näitä turmiollisia molekyylejä.

Monien muovilaatujen molekyylit näyttävät myös olevan vaarallisia. Muovin leviäminen mikromuovina kaikkialle ympäristöömme ja ilmeisesti ruokaketjuun, on myös äärimmäisen haitallista.

Hormoonihäirintä saataisiin kuriin, jos ymmärrettäisiin, haluttaisiin ja oltaisiin määrätietoisia.