Faktoja D-vitamiinista virhetietojen vastapainoksi

HS.n Vessin kommentti tärkeästä teveystekijästä 11118

Juttu on pullollaan tuttua mielipiteitä muokkaavaa virhetietoa.

Muutamia faktoja: D-vitamiinista on tehty n. 16.000 tutkimusta. Kv riippumattomat tutkijat ovat yhtä mieltä, että optimi suojataso työikäiselle on 120 – 150 nmol ja toipilaille ja seniorille 150 -200 nmol. Yksi mcg nostaa pitoisuutta veressä n. yhden nanomoolin. Oma taso kannattaa mitata ainakin kerran vuodessa. Suomessa mittaus maksaa 20 – 70 ja Virossa alle 10 €.

Eräs hyvin ammattitaitoinen ennaltaehkäisevään lääketieteeseen syvällisesti perehtynyt suomalainen lääkäri arveli, että jos kaikilla olisi suosituksen taso D-vitamiinia, lääkemyynti voisi tipahtaa miljardin nykyisestä 2.8 miljardista. No, sehän ei tietysti sovi meidän vaikutusvaltaiselle ja jättimäiselle sairaanhoitoklusterille.

Tutussa 50 hengen firmassa flunssatapaukset vähenivät selvästi ja pidetyt tilastot todistivat D-vitamiinin olevan paljon rokotteita tehokkaampi, kun työntekijät alkoivat saada 100 mcg D-vitamiinia ilmaiseksi työnantajalta.

Tutuissani kukaan, joka syö 100 mcg/ tai yli, ei sairastu kausi-flunssiin.

D-vitamiinin on kiistatta todettu olevan tehokas monien syöpien estäjä.

Hesan hiljattaisilla I Love Me messuilta voi ostaa 400 kpl:een 100 mcg:n sweitsiläisen D-vit. pilleripurkin 12 €:lla. Ostimme laatikollisen.

D-vitamiini on oikeastaan streoidi hormoni, joka vaikuttaa tehokkaasti satoihin biokemiallisiin reaktioihin kehossa. Se on tullut oleelliseksi osaksi ihmisen terveys tasapainoa miljoonien aurinjkoisten Afrikkavuosien aikana.

Käytännössä Suomessa saa riittävästi D-vitamiinia auringosta vain, jos oleskelee hyvin vähissä vaatteissa ulkona ainakin 30 min. päivässä silloin kun ihmisen varjo on lyhyempi kuin ihminen itse.

Hyvä D-vitamiinin taso on kustannustehokkain ja vaivattomin sairauksien ennaltaehkäisy keino.