Glyfosaatista huolestuttavaa tietoa

Glyfosaatti on ollut paljon esillä. Mm Helsingin Sanomat julkaisi hiljan jutun, jossa heidän tiedetoimituksensa päällikkö Jukka Ruukki puolusteli yllättävästi lähes markkinointihengessä ilman mitään kritiikkiä kasvimyrkky glyfosaatin vaarattomuutta ja myrkyttömyyttä, perustuen Euroopan kemikaaliviraston kantaan. Ruukki sain HS:n kommenteissa vastaansa melkoisen vyöryn, mutta silti julkaisi vielä päivitetynkin version kannastaan.

Euroopan kemikaalivirasto on todennut aineen turvalliseksi, mutta se on perustanut kantansa Monsantolta saamiin, sen itsensä tekemiin tutkimuksiin, joiden lähtötietojakaan ei ole julkaistu, kuten hyvä tieteellinen tapa vaatisi.

Monen GM kasvin viljelytekniikka perustuu glyfosaatin säännönmukaiseen käyttöön ja siksi sen kulutus maailmassa on valtavan laajaa. Sitä käytetään jopa viljan kypsyttämiseen.

Monet riippumattomat tahot (eläinlääkärit, tutkijat, lääkärit) ovat päätelleet glyfosaatin tai sen seurassa käytettyjen myrkkyjen aiheuttavan pitkäaikaiskäytössä eläimillä sikiöiden epämuodostumista, siitoseläinten lisääntymishäiriöitä, mehiläiskatoa ja jopa peltokasvien kääpiöjuurisuutta. Myös glyfosaatille vastustuskykyiset rikkakasvit ovat lisääntymässä nopeasti.

Glyfosaatin epäillään vahvasti olevan ns. hormonihäiritsijä.

Monet haittavaikutuksia raportoineet tai seuranneet ovat huomanneet että EU:n kemikaaliturvallisuusvirasto ei ole halukas ottamaan huomioon glyfosaatista kielteisiä tuloksia saaneita tutkimuksia. Kriitikkojen mielestä jättiyhtiö Monsatolla on niin paljon ”muskelia” että totuus tästä kemikaalista ei pääse kunnolla edes julkisuuteen puhumattakaan suosituksiin asti.

Minusta jokaisen viljelijän ja myös kuluttajan tulisi tietää glyfosaatista kaikki mahdollinen, koska se on yleinen rikkamyrkky Suomessakin ja hiipii erilaisissa tuontielintarvikkeissa tai – rehuissa (erik. soija) monelle karjatilalle ja myös lähes jokaiseen suomalaiseen ruokapöytään.

Areenassa (27.7.2017, areena.yle.fi/1-3454497) on vielä nähtävillä hyvin tehty, ja monessa maassa kuvattu tiededokumentti ”Myrkkyä Pelloille”, joka tuo esiin viranomaisten ja kriitikkojen kannan glyfosaattiin, ja joka erittäin mielenkiintoisena kannattaa kuluttajien ja varsinkin viljelijöiden katsoa.

Onneksi tuottajajärjestökin haluaa riippumattomana Suomessa tukea puhdasta mainettamme kaikenlaisten kemikaaliriskien eliminoimiseksi.

Veli-Jussi Jalkanen
mv. agronomi.
Sahalan Kartano
Rautalampi