HORMONIHÄIRINTÄ HEIKENTÄÄ SUKUPUOLITERVEYTTÄ

Vessin täydentävä kommentti Hs 311218 uutiseen

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005949311.html 

Uutinen käsittelee lisääntymisterveyden ja myös väestön kehityksen kannalta äärimmäisen tärkeää, suorastaan dramaattista trendiä.

Muutaman asian se kuitenkin jätti mainitsematta.

Testosteronien lasku on tosiasia jo poikalapsilla, joilla havaitaan artikkelissakin mainittu hormonihäiriö, jolla on fyysisten muutosten lisäksi vaikutusta myös sukupuolikäyttäytymiseen ja sukupuoliseen orientaatioon.

Testosteroni myös siis vaikuttaa siihen miten terve miehisyys kehittyy.

Yhtenä merkkinä sukupuolisesta terveydestä asiantuntijat pitävät ns. AGD:tä (Anal – Genital – Distance) eli peräaukon ja genitaalien välistä etäisyyttä, jonka hormonihäirintä saa pienenemään. 2 vuotiaalla sen tulisi olla yli 53 mm (peräaukon keskeltä kivespussin reunaan). Tämä arvo, markkeri, on siis keskimäärin pienenemässä ja sillä on yhteys siihen miten miehisiä poikamme ja miehemme ovat.

Kyse hormoni häirinnässä ei ole vain pojista. Se koskee myös naisia.

Myös heillä AGD on pienenemässä ja siis naiselliset ominaisuudet katoamassa.

Hormonihäirintä siis selittää osan sukupuolisessa orientaatiossa ilmenevistä muutoksista väestötasolla.

Vika ei tietenkään ole yksilöiden vaan teollisuuden, joka käyttää ahneuttaan vaarallisia kemikaaleja ja muoveja ja yhteiskunnan, joka ei suojaa kansalaisiaan.

Nytkin kovan kiistan kohteena oleva glyfosaatti (kasvimyrkky Roundup, jota on jo esim. yli 95 %:ssa USA:n kansallisista), jota jättiteollisuus (Monsanto, lääketehdas Bayer) puolustaa raivokkaasti, on osa ongelmaa.

Monista muoveista irtoaa molekyylejä (ftalaatit), jotka ovat iso osa ongelmaa. Ne aiheuttavat myös ylipainoa.
Tutkimusta ja kemikaalien käytön rajoituksia on teollisuuden jarrutuksen takia tehty rikollisen hitaasti ja tiedotettu huonosti.

Siirtyminen mm. muovittomaan maailmaan olisi kiireellistä.

Lapsia suunnittelevien nuorten parien tulisi tulla tietoiseksi vaarallisten molekyylien lähteistä ja siivota muovit ja muutkin kemikaalit pois elämästään alkaen keittiöstä.