HS Kommentti Miten ennaltaehkäistä

Edes arvoisat kirjoittajaprofessorit eivät oikeasti edistä tehokasta ennaltaehkäisyä eli kirjoittavat tekohurskaasti.

Käytettävissä olisi kymmeniä tehokkaita keinoja ihmisten kulutus- ja terveysvalintojen järkevöittämiseksi.

Nykyinen meno on varmasti kestämätöntä sillä TTL:N mukaan kroonisten sairauksien sairaanhoitomenot kasvavat 60 % v. 2050 mennessä. Niitä miljardeja ei ikääntyvässä Suomessa löydy mistään.

Valtion budjetista 20 mrd on sairaanhoitoa. Sen päälle tulevat yksityisten ja vakuutusyhtiöiden kuluttamat miljardit. Yhteissumma on varmaan 25 – 30 välillä. Lisäksi huonokuntoiset, masentuneet, lihavuussairaat, muistiheikennysputkessa olevat tai jotenkin toipilaat kansalaiset tuottavat huonosti.

 

Kansanterveyden kehittämisen keinovalikoimassa olisi mm. liikuntatunti kouluissa joka päivä, ruuan valmistajien koulutuksen uusiminen terveyttä edistäväksi, aikaisempi kriisiperheiden lasten huostaanotto,  neuvolalaitoksen ja henkilöstön koulutuksen uudistaminen, vanhempainkoulu jonka laistaminen vie lapsilisät, tarkemmat tuoteselosteet ruokapakkauksissa, THL seuraamaan ulkomaisia ennealta ehkäiseviä terveystutkimuksia ja tiedottamaan niistä aktiivisesti Suomessa, järkevämpi alkoholipolitiikka, tiukempi tupakkalaki, roskaruualle – ja sokerille korkea ALV ja kasviksille matala, uuden hyvän ergonomian (säätöpöydät, keskiraolliset satulatuolit) saaminen kouluihin ja työpaikoille alv. alennuksella, yrityksille oikeus vähentää kaikki työterveysmenot verotuksessaan, lautasmallin ja ravintosuositusten uusiminen (ensimmäisenä D-vit tutkimusten mukaan 120 – 150 mmol/l), THL:n asiantuntijalääkärien vaihtaminen ryvettymättömiin, eli sellaisiin, jotka eivät saa lääkeyhtiöiltä rahaa, lääkärikoulutuksen uudistaminen voimakkaasti ennaltaehkäiseväksi…

Keinoja on.

Onko poliittista rohkeutta ja ymmärtämistä, vai mennäänkö niiden ehdoilla, jotka tienaavat sairastamisesta?