Hs kommentti Nuoret eivät syö nykyään paremmin 818

HS kirjoituksen viesti, jossa väitetään että nuoret syövät nykyään paremmin, on pötyä.

Pika- ja muu roskaruoka sekä vähäarvoiset einekset eivät ole koskaan ollut nykyistä suositumpia nuorten keskuudessa.

Huono ravintokäyttäytyminen näkyy myös nuorten ylipainona. Yli kolmannes 16 – vuotiaista on enemmän tai vähemmän ylipainoisia ja näin matkalla huonoon terveystulevaituuteen.

Hyvän ruuan syöminen päivittäisenä ateriointina on totta vain pienellä vähemmistöllä fiksujen perheitten lapsia, jotka ovat oppineet nämä tavat kotonaan. Tosiasiassa monessa hyvin koulutetussakin kodissa syödään huonosti eli vähäarvoista ruokaa.

Hyvä rasva rasvaisista ja terveellisistä ruoka-aineista olisi juuri se tapa, josta tervellistä energiaa saadaan ja paino pidetään alhaalla.

Jos terveellisiä rasvoja ei osata syödä, kalorinälkä suuntautuu vilja- tai sokeriperäisiin hiilihydraatteihin ja painon nouseminen on useimmille varmaa.

Vaikka kasviksia söisi kilon ja proteiinia sopivasti, kaloritarve on näiden jälkeen silti luokkaa 1000 kcal. Siitä 800 kcal tulisi saada hyvistä rasvoista ja vain 200 viljaperäisistä hiilihydraateista, jos painon nousu halutaan välttää. Jos kasviksia syödään vähemmän (kuten moni tekee) hyvien rasvojen osuus korostuu lisää.

Hyviä rasvoja tai rasvaisia ruokia ovat rasvainen kala, täysrasvaiset luomu-maitotuotteet, munat, siemenet, pähkinät, avokado, ruohosyötetty liha ja öljyistä oliivi-, kookos-, kamelina- sekä pellavansiemen öljy sekä voi.