HUONO KANSANTERVEYS HEIKENTÄÄ TALOUTTA

Vessin asiantuntijakommentti Hs 231219
https://www.hs.fi/talous/art-2000006352414.html

Kirjoittaja unohti yhden tärkeä tekijän: Kansanterveys.
Palvelutuotannossa sairaan- ja hoivahoitopalvelut ylikorostuvat uusraihnaistumisen myötä.
Huononeva kansanterveys (lihavuussairaudet kuten kohonnut verensokeri, alakulo- masennus, muistisairaudet, väsymysoireyhtymä, kilpirauhasen vajaatoiminta, stressitaudit ym.) paisuttaa sairaanhoitoa ja samalla huonontaa tuottavuutta, koska huonommin voivien työkykykin alenee.
Suomessa terveet ikävuodet loppuvat keskimäärin 57 vuotiaana eli silloin tulee pitkäaikaislääkitys ja diagnoosi, kun Ruotsissa tämä luku on yli 10 v suurempi.
Keinona on sairauksia ehkäisevä kansanterveyspolitiikka. Meillä olisi kymmeniä yhdessä tehokkaita keinoja vähentää sairastumista paljon, parantamalla terveysympäristöä ja motivoimalla eri keinoin ihmisiä parempiin elintapavalintoihin.
Romahtava syntyvyys on myös kansanterveysasia. Siihen vaikuttaa ylipaino (heikentää sukuhormonien tuotantoa), masennus, muut hormonitasapainotekijät, joista merkittävin on teollisuuskemikaalien aiheuttama sisäerityksen hormonihäirintä.
Jos tätä katastrofaalista trendiä ei haluta tai osata korjata, nopeasti pienevät nuoret ikäluokat varmasti romuttavat Suomen talouden ja aivan lähivuosikymmeninä.