HUONOSTI TIEDOSTETTU JA TUNNETTU RAUDAN PUUTOS

  • Raudan puutos on hyvin yleinen, mutta silti huonosti tunnettu, tiedostettu ja alidiagnosoitu vaiva.
  • Lääkärit erehtyvät usein eli eivät huomaa raudan puuteoireita.
  • Lisäksi on tiedostettava, että hemoglobiini voi olla kohtuullisissa lukemissa, samaan aikaan kun varastoraudan (S-ferrit.) määrä on aivan liian alhainen ja erilaisia oireita esiintyy.
  • Mielenkiintoista myös on, että eri lähteet luettelevat erilaisia raudan puuteen oireita. Tämä kuvaa sitä, että asia hallitaan huonosti ja että oireet voivat olla erittäin moninaiset.

Anemian oireita ovat:

Anemiassa eli matalissa hemoglobiiniarvoissa raudasta on aina pula, mutta voi olla myös raudan puutetta niin, että anemiaa ei ole.

On myös vaikeasti havaittavaa raudan puutosta, jossa varastorautakin (S-ferrit.) on nipin napin viitearvoissa, mutta silti on raudan puute ja siitä johtuvia oireita.

Anemia kehittyy usein salakavalasti pikkuhiljaa eikä osata epäillä mitään. Lieväänkin anemiaan voi liittyä epämääräistä väsymystä, voimattomuutta ja ruumiillinen suorituskyky voi olla heikentynyt. Ei jaksa juosta siten kuin ennen. Hemoglobiinin edelleen laskiessa tulee vakavampia lisäoireita kuten sydämen tykytykset, ja rintakivut.

Tavallisimpia raudan puuteen oireita ovat: 

Anemian lisäksi muita oireita yksin tai useita voivat olla poikkeava väsymys, hajamielisyys, heikotus, huimaus, kalpeus, ihon tai silmävalkuaisten keltaisuus, hajamielisyys ja keskittymiskyvyn puute, päänsärky, hermostuneisuus, ruokahaluttomuus, hengästyminen ja hengenahdistus, sydänkipu, ihon ja huulten kuivuminen, kynsien halkeilu, hiusten haurastuminen ja hiustenlähtö, ienten ja silmäluomien sisäpinnan vaaleneminen ja nopeutunut pulssi, heikentynyt yleiskunto ja vastustuskyky.

Muita oireita voivat lisäksi olla painon nousu (kilpirauhasen vajaatoiminta raudan puutteesta) painavat ja nopeasti puutuvat jalat rasituksessa kuten portaissa, ylämäessä tai juostessa, lihas- ja nivelkivut, turvotus sekä unihäiriöt ilta-/keskiyön unessa, levottomat jalat ja kehon levottomuus, sekä unen puutteesta kohonneet verensokeriarvot.

Pitkäkestoisiin unihäiriöihin liittyy myös usein veren sokerin nousu, joka on helppo todeta lähes minä aikana vaan päivästä, kun tietää ruokailuajan ja viimeisen aterian määrän ja ruoka-aineet.

Lieväkin anemia saattaa vanhuksilla johtaa yleiskunnon vaaralliseen romahtamiseen.

Raudan puute aiheuttaa hyvin yleistä kilpirauhasen vajaatoimintaa, koska rautaa tarvitaan kilpirauhashormonin muodostusprosessissa.

Raudan puutoksen todentamisen jälkeen sitä torjutaan rautapitoisilla ruuilla (veri, maksa, liha, tumma suklaa), lisäravinnetableteilla (ovat voimakkaasti hapettavia, eli yliannos on vaarallista) sekä terveyskaupoista ja apteekeista saataville rautapitoisilla yrttimehuilla. Liikunnan harjoittaminen samaan aikaan rautaravinteiden käytön kanssa on eduksi. Raudan puute korjaantuu hitaasti. Aika on muutamasta kuukaudesta vuoteen.

Jokaisen kannattaa olla selvillä omista rautatasoistaan ja myös siitä, mitkä hyvät arvot tulisi olla. Hyvään terveyteen ja energiseen olemiseen hemoglobiinin (Hb) tulisi olla naisilla 130 – 160 ja miehillä 140 – 160. Varastorauta (S-ferrit, viitearv. 40 -100). Liian korkea varastoraudan määrä on sydänterveyden riskitekijä. Kolmas tärkeä rauta-arvo on trans – rauta (fs-Transf.). Viitearvohaarukka on 2.0 – 3.6. Rautatasot saadaan selville halvalla ja yksinkertaisella laboratoriokokeella.

Rautatiedon koonnut
Veli-Jussi Jalkanen
Ennaltaehkäisevän terveystiedon asiantuntija