ISTUMISHAITTOJA EI ESTETÄ JUMPALLA

Vessin täydentävä asiantuntijakommentti Hs 180419

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006075627.html

Jutun sisältö koettaa löytää estokeinoja istunnan haitallisuuteen.

Istuminen 90/90 kulmassa on vahingoittavaa monella tavalla.

Tosiasiassa istumme C / 90 asennossa, jossa selkä on jatkuvasti pyöreänä ”C”:n muodossa.

Huonon ryhdin painuneisuuden, lihasjännitysten, vaatepuristumien ja jyrkkien nivelkulmien takia nestekierto (veri ja tärkeä imuneste) on pahasti hidastunut, mikä aiheuttaa väsymystä.

Huono ryhti myös hidastaa suolen toimintaa ja aiheuttaa painetta lantiokaukaloon, lisäten siellä olevien lantiopohjalihasten ja elinten huonovointisuutta. Tämä näkyy selvästi myös istujien sairaustilastoissa.

SUURI haitta istumisessa kohdistuu kehon niveliin.

Selkämme ovat staattisesti pyöreänä, eli huonoryhtisenä pitkälti toistakymmentä tuntia päivässä. Koko tämä ajan selkänikamat ja niissä olevat 48 kpl fasettiniveltä voivat enemmän tai vähemmän huonosti ja kehittävät kroonisia vaivoja.

Myös lonkan ja polven nivelet voivat huonosti 90 asteen kulmassa. Rustopintoihin kohdistuu polvissa suurentunut paine suurten lihasten jänteiden kireydestä. Lonkassa yläkehon paino puristaa reisiluun päällä lonkkamaljan yläosaa, mihin helposti tuleekin nivelrikko tämän takia.

Helppo ja tehokas KEINO ELIMINOIDA istumaperäiset terveysriskit on istua laadukkaalla keskiraollisella keinuvalla ja reisikaukaloistaan anatomisesti muotoillulla satulatuolilla. Siinä yläkroppaan saadaan terveellinen seisomaryhti, koska häpyluu ja sen päällä oleva genitaalit sopivat tuolin rakoon (hameessa tai väljähköissä housuissa) ja näin lantio saadaan luonnolliseen asentoon.

Lonkka- ja polvinivelet ovat turvallisesti 135 asteen kulmassa. Tuolin keinumekanismi tuo selkärankaan ”mikroliikettä”. Joka edullisesti vilkastuttaa selän aineenvaihduntaa.

Tämä uusi istuntastrategia saadaan haitattomaksi, jos seisotaan välillä 10 – 20 min pätkissä enintään 30 % työajasta, (pitkäaikainen seisominenkaan ei ole terveellistä) ja jos liikutaan ainakin kerran tunnissa.