KAIKKI VANHUSHOIDON LAATUTEKIJÄT TULEE OTTAA HUOMIOON

Vessin täydentävä kommentti liian suppeaan keskusteluun 80219 https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005993584.html

Vanhushoidon laadussa on monta tekijää, mutta julkisuudessa on jumiuduttu vain hoitajamäärään.

Mikä on ruuan laatu?

Saako vanhus siitä yli 35 g kuitua minkä hyvä suolistoterveys vaatii, saako hän riittävästi hivenravinteita, kuten kotieläintenkin pitää saada, vaan onko ruokana halpa teollisuusmättöruoka, jossa suojaravinteita on mitättömät määrät.

Jos vanhus ei saa ravinteita tarpeeksi ruuasta, saako hän lisäravinteita, kuten karjallekin annetaan?

Miten usein vanhus pääsee ulos, saunaan ja suihkuun? Nämä kaikki terveystoimet pitäisi olla jokapäiväisiä nautintoja, jos vanhus vain haluaa. Ne ovat myös loistavaa terveydenhoitoa.

Onko vanhus syötetty lääketokkuraan? Kuka tarkistaa lääkityksen oikeellisuuden ja sen, ettei lääkäri vaan saa provisioita määräämistään lääkkeistä, mitä varmasti johtaa ylilääkintään.

Saamani tiedot vanhustenhoitoyksiköistä ovat, että kolesterolilääkkeet ja masennuslääkkeet annetaan ”rutiinisti”. Vanhoilla ihmisillä statiini- lääkkeillä aikaansaadut matalammat kolesterolit eivät ole tutkimusten mukaan edes suojatekijä ja vanhemmilla naisilla ne jo lisäävät kuolleisuutta.

Saako vanhus seuraa, vai jätetäänkö hänet koko ajan yksin? Sosiaalisuutta ei saa laiminlyödä.

Toivottavasti uuteen lakiin kirjataan kaikki vanhuksen elämän laatutekijät.

Halvinta valtiolle olisi tietysti järjestää ja ylläpitää tehokas ennaltaehkäisy kansaterveyteen kymmenillä toisiaan tukevilla toimilla, joilla säästäisimme miljardeja.

Onko kansanedustajilla ymmärrystä ja poliittista voimaa tähän?