KUITUSUOSITUS AIVAN LIIAN PIENI

Vessin korjaava kommentti harhaanjohtavaan uutiseen HS 80818

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005783997.html

 

Ruususen lausumat ovat niin puutteellisia, että niitä pitää täydentää ja korjata.

Ennaltaehkäisevästi suuntautuneiden huippu tutkijoiden ja terapeuttien tiedossa on ollut jo pitkään (1970 – luvulta asti ainakin) että kuidun puute on vahingollista mikrobiomille ja sitä kautta mielenterveydelle.

Ruususen mainitsemaa 25 – 35 g kuitumäärää ei ole missään tutkimuksessa todistettu optimaaliseksi. Kyse on pelkästään joidenkin esittämästä arviosta, joka on ilmeisesti myös pahasti väärä.

Kivikautinen keräilijä, kuten myös jotkut vielä harvat maapallolla luonnontilassa elävät metsästäjä – keräilijät syövät n. kuitua n. 50 g/1000 kg, mikä luonnollisena saantimääränä lienee paljon lähempänä optimia. Tällöin ruuan viipymä kehossa on luokkaa 20 t ja vuorokaudessa ihminen ulostaa 2-3 krt.

Tällä rytmillä suoli ei ala vuotaa, ummetusta, peräpukamia, IBS:ään tai kolitista ei esiinny, haitallisia bakteerilajeja ala syntyä eikä myöskään muistisairauksia. Myös immuunivaste pysyy hyvänä, kun suoliston bakteereilla on paljon kuituraaka-ainetta elinvoimaiseen uudistumiseensa, jonka tuloksena mm. vastustuskykyä ylläpitävät suojasolut tehdään.

Nykyään hyvin tyypillinen huonovointisuuden oireyhtymä sisältää: liian vähäinen kuitu + stressi + roska-/lohturuokaa (ja niistä johtuvaa vajaaravinteisuutta) + erilaisia suoliston tulehdusvaivoja + kilpirauhashormonin (T3) vajaatoiminta, alakuloa/masennusta, painon nousua, väsymystä ja lopuksi suuri vaara sairastua muistisairauteen jopa ennen 50 ikävuotta.

Suuri osa perinteisesti omaavista ravitsemusneuvojista on ainakin jossakin määrin samassa noidankehässä, mikä selviää melkein yhdellä silmäyksellä.

Viljaperäisen hiilihydraatin määrä on liian suuri lisäaineineen (sokeri eri nimillä, suola, lukuisat lisäaineet), joilla on yhdessä koukuttava ja lihottava vaikutus. On hankalaa päästä herkullisesta leipä-/ leivonnais- himosta eroon, vaikka sen haitallinen suolistovaikutus ja jatkuva painon nousut ovatkin syöjän tiedossa.