LÄÄKKEITÄ VAI HUUMEITA?

Vessin Hs kommentti 41220

Linkki artikkeliin

Suomi rajoittaa typerästi lääkehampun käyttöä huumelain nojalla, vaikka siinä ei ole huumetta yhtään mutta potentiaalisesti paljon terveysvaikutuksia. Hamppu on tuhansia vuosia käytössä ollut lääkekasvi.

Takana on lääketeollisuus, joka ei halua tehokkaista luonnonyrteistä kilpailijoita omille lääkkeilleen.

Myös THC pitoista hamppua voidaan käyttää tehokkaana kipulääkkeenä esim. syöpäpotilailla. Monen mielestä se on siinä käytössä paljon turvallisempaa kuin opioidipohjaiset kipulääkkeet. 

Lääketeollisuuden toimesta ”kaapattiin” lääkeluetteloihin 2000-luvun alussa n. 200 tehokasta yrttikasvia ympäri maailmaa. Sama koetettiin tehdä 2010-luvun alussa n. 400:lle kasville, mutta salahanke tuli ilmi ja se ennätettiin torpata.

Turhiin ja haitallisiin rajoituksiin kuuluu myös psykodeelisten (mieleen vaikuttavien) ns. ”taikasienten” eli psilosybium sienten määritteleminen huumeeksi, vaikka niillä olisi ilmeisesti suuri potentiaali toimia tehokkaina ja turvallisina psyykelääkkeinä.

Ruotsissa melko tuoreen uutisen mukaan näiden käyttöä aletaankin taas tutkia.

Sen sijaan todella vaarallisia koukuttavuudessaan ovat lääketeollisuuden opioottipohjaiset kipulääkkeet, joita Suomessakin Amerikan mallin mukaan alettiin määräillä löyhäkätisesti valmistajien ohjeiden mukaan. Kun riippuvuudet ja huumekuolemat näistä lisääntyivät, lääkeviranomaiset alkoivat vihdoin rajoittaa tolkutonta toimintaa.

Jo opioottikoukuun jääneille tämä vain tuli liian myöhään.

Areenassa pyörivässä dokkarissa kuvataan yhtä USA:n 50.000 asukkaan pikkukaupunkia, jossa on 1100 heroiinin yliannoshälytystä vuodessa ja kaupunkia rampauttava huumeongelma.

Ensiaputyöntekijöiden mukaan ainakin 80 % väärinkäytöstä on alkanut lääkärien holtittomasta opioidi kipulääkkeiden määräämisestä lääketeollisuuden antaman väärän tiedon pohjalta ja kun lääkkeen saanti loppuu, riippuvuuteen otetaan elimistöä nopeasti raunioittavaa heroiinia.