LIHAVUUDEN KANSANTALOUS- JA KANSANTERVEYSONGELMA

Vessin esitys, miten tämä ongelma saataisiin pienenemään HS 300718

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005773581.html

 

Suomalaisten ja erityisesti lapsien paheneva lihavuus johtaa kestämättömiin kansanterveys- ja kansantalousongelmiin.

Lisäksi se on sosiaalinen katastrofi.

Lihavan aikuisen ja varsinkin lapsen suuri osa hyvän elämän laatutekijöistä on tuhoutunut erilaisten heijaste ja kerrannaisvaikutusten takia. Lähes järjestään ylipainoisten aikuisten lapset lihovat aikaisemmin ja pahemmin kuin he itse ovat lihoneet.

Meillä tarvittaisiin ehdottomasti tehokas kansallinen terveyden ennaltaehkäisyohjelma ylipäätään, jossa painon hallinalla on erityinen paino.

Esivallalla on käytettävissään kymmeniä tehokkaita ja ilmaisia tai halpoja keinoja kansanterveyden parantamiseksi kulutuksen ohjaustoimilla, jos vain näkemystä ja poliittista rohkeutta riittää. Tällainen ohjelma olisi onnistunuttakin SOTEa paljon tehokkaampi säästäjä.

Varmasti enemmistö kansasta kannattaisi järjestelmää, jossa roskaruualla olisi korkea ALV ja vastaavasti terveelliset prosessoimattomat perusselintarvikkeet olisivat ALV vapaita.
Lapsi aivopestään kymmenillä tuhansilla roska- ja lohturuokamainoksilla, jotka muokkaavat tehokkaasti hänen mielihalujaan, paitsi jos kotona on voimakas terveyttä suosiva vastakulttuuri. Harvalla on.

Kaikkien ruuanlaittoammattilaisen koulutus pitäisi uudistaa terveyttä edistäväksi. Tuoteselosteita määrittävät lait pitäisi olla paljon tiukemmat, että ne kertoisivat tarkasti kuluttajalle mitä aineita tuote sisältää. Nykyisessä laissa määrät jäävät arvailujen varaan.
Kansanterveyttä edistävien laitosten tulisi julkaista maailmalta sairauksien ennaltaehkäisevyyteen liittyviä uutisia kansantajuisesti valistuksen lisäämiseksi. Alkoholilain sosiaalinen ja taloudellinen kalleus olkoon pontimena sen uusimiselle.
Roska- ja lohturuokamainokset pitäisi kieltää, ruuan verenpainetta aiheuttava natrium määrä (suolan toinen ainesosa, jota esiintyy n. 40:ssä lisäaineessa) pitäisi laskea ja eineksille asettaa suolistoterveyttä tukeva minimikuitumäärä.

Keinoja on, jos on vain toimeenpanoa.