LISÄÄ KUITUA MUTTA MITEN JA MINKÄLAISTA

Vessin täydentäväkommentti Hs 40319

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006022248.html

Kuidun saannin lisääminen on tärkeää, mutta ei jutun suosittelemin keinoin.

Jo nyt suomalaiset lihovat liiallisten viljan hiilihydraattien takia. Kuidun puute osallistuu suureen joukkoon sairauksia, kuten suoliston tulehtuneisuus ja mm. sitä seuraavat lihavuussairaudet sekä monet mielialan ja aivojen häiriöt kuten muistisairaudet.

En usko, että kuituvajetta saadaan katettua saamalla ihmiset syömään 20 % kuitunäkkileipää satoja grammoja päivässä. Viljan lisääminen ei ole ratkaisu.

Suurella osalla kansaa on suolistovaivoja gluteiinin takia. Vilja myös happamoittaa kehoa, mikä on huono juttu terveydelle.

Suoliston tilavuus on luokkaa 6 l. Sen täyttämiseen tarvitaan paljon massaa, eli kuituja, jotta läpivirtaus olisi riittävän nopeaa. Suolisto on muodostunut käyttämään moninkertaisesti enemmän kuituja kuin nyt syödään (13 g). Kivikauden ihmiset ja jotkut harvat luonnonkansat syövät vieläkin luokkaa 100 – 150 g. Hyvä ohje on syödä 50 g kuituja / 1000 kcal.

Kuidun ym. suhteen hyvin toimivasta suolistosta tulee jätettä 2-3 x päivässä yhteensä 0.5 — 1 kg ja se on pehmeää.

Hyvä kuitu on hyvien bakteerien ruokaa, valmistaa immuunisolumme ja valmistaa suolen seinämää suojaavia lyhytketjuisia rasvahappoja. Hyvä kakka tuntuukin ”rasvaiselta”.

Oikea menetelmä kuituvajeen täyttämiseen on lisätä kasvikunnan tuotteiden, erikoisesti siementen ja marjojen määrää. Meidän pitäisi syödä niitä noin kilo.

Monipuolisesti syötynä tämä on aivan tehtävissä, sillä 2-4 hedelmää, pari lasillista hedelmä – marja – siemen smoothieta (aamiainen ja iltapäivävälipala), 1-2 kpl vihersmootheja, runsas sienten ja sipulien käyttö lämpimissä ruuissa, kourallinen välipalapähkinöitä sekä herkulliset öljyiset salaatit kahdella lämpimällä aterialla riittää.

Valitettavasti emme saa tässäkään asiassa parasta mahdollista tietoa omilta asiantuntijoiltamme, jotka eivät näy seuraavan kehittyneintä ennaltaehkäisevää tutkimusta.