LUOMUSTAKO HAITALLISIA LISÄAINEITA?

Vessin käsityksiä oikova kommentti Hs 120620

Linkki artikkeliin

Toimittaja Knuuti mollaa tapaansa mukaan terveysvaikutteisia tuotteita ja tuotantotapaa.

Tässä muutama fakta n. 400:sta sallitusta lisäaineista.

Lisäaineluettelossa ennaltaehkäisyn ja biokemian asiantuntijat erottelevat ne 5 eri ryhmään, niiden epäiltyjen haitallisuusvaikutusten takia. Kuutti on oikeassa, että jotkut ovat suorastaan terveellisiä.

Lisäaineista n. 40 on natrium – pohjaisia, jolloin ne pahentavat suomalaisten jo ennestään liian korkeaa verenpainetta pahimpana suosittu natriumglutamaatti eli MSG eli arominvahvenne, jota on usein mm. lihajalosteissa.

Haitallisten nitraatti – nitriitti lisäaineiden takia esim. alle kouluikäisille suositellaan (WHO) enintään 2 nakkia päivässä.

Lisäaineiden vaikutuksissa ei ole tutkittu ns. yhdistelmävaikutuksia, joissa siis usea kemikaali vaikuttaa samanaikaisesti yhdessä. On huomattu (mm. Tanskassa prof. Skaggeback ym.) että eri yhdisteiden hyvin pienet pitoisuudet (jotka yksinään eivät haittaisi) yhdessä saavat aikaan huomattavia häiriöitä.

Yhdysvaltalainen dokumentaristi Spurlock (”Super Size Me”) söi 1 kuukauden pelkästään hyvin lisäainepitoisia pikaruokia. Hänen hyvinvointinsa, energiansa ja maksa-arvonsa romahtivat ja hän lihoi tuona kuukautena 18 kg. Häneltä meni 1 v päästä eroon liikakiloistaan ja lisäaineiden aiheuttamasta riippuvuudesta. 

Lisäaineet voivat reagoida elintarvikkeissa olevien maatalouden kemikaalijäämien kanssa. Tämä vaikutusviidakko on lähes täysin tuntematon suo miljoonine mahdollisine haittakombinaatioineen.

LUOMURUUASSA on paljon vähemmän tai ei yhtään maatalouden kemikaalijäämiä ja harvoin jalostettuihin luomuelintarvikkeisiin lisätään vaikutuksiltaan epäilyttävää lisäainetta.

Jos katsomme ympärillemme, puhdasta lisäaineetonta ruokaa syövät lähimmäisemme ovat lähes järjestään solakampia ja paremmin voivia kuin lisäainepitoisia valmis- ja teollisuusruokia syövät.

Tarkan kuluttajan kannattaa ostaa lisäaineluettelo, jossa on myös turvallisuus- ja vaikuttavuusarvioinnit mukana. Tietäminen parantaa ymmärtämistä.