MAATALOUDEN KANNATTAVAT VAIHTOEHDOT

Vessin ratkaisu polttavaan maatalouden kannattavuusongelmapääkirjoitukseen

https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005782024.html

 

Maatalouden kannattavia tuotantovaihtoehtoja kyllä on.

Suomella on puhtaan ja hyvin valvotun maan maine.

Meiltä lähtevät luomuelintarvikkeet kyllä tekisivät kauppansa viennissä, jos niitä vain tuotettaisiin.

Näin on erityisesti marjojen ja yrttikasvien kanssa, joilla hehtaarituotto voi olla huima. Tavallisten mansikan, vadelman ja herukoitten lisäksi pitäisi viljellä laajasti mustikan veroisia ravintorikkaita ”supermarjoja” kuten marjatuomipihlajaa (saskatoon), tyrniä, aroniaa ja sinimarjakuusamaa (hunajamarja).

Näiden marjojen pakastesekoitukset kuluttajapakkauksissa ilman sokeria olisivat haluttuja smoothien raaka-ainetta. Em. pensasmaiset ja monivuotiset marjat syväjuurisina myös kestävät kuivuutta ja tuholaisiakin mansikkaa paremmin, joka kasvatetaan melkoisella arsenaalilla kemikaaleja tavanomaisessa viljelyssä.

Suomen pitäisi hyödyntää luomukysynnän ja maan maineen imu ja jättää halpojen bulkkituotteiden tekeminen muille. Tämä tietysti vaatii laajaa viljelijöiden koulutuskierrosta, joka kyllä osataan.

Täällä pohjoisessa ruoho kasvaa hyvin. Sen jalostaminen eläinten ja jopa hyönteisten kautta luomulaatuiseksi proteiiniksi olisi kannattavaa, nyt kun ruoho syötetty liha on todettu maahan tuotua GM – antibiootti – hormonilihaa huikeasti paljon terveellisemmäksi ja ekologisemmaksi.

Maitotalouden pitäisi siirtyä pikavauhtia A2 – lehmiin (siirtymä ehkä 5. v), joiden maidosta puuttuu hapettava proteiini (prof. Woodward: Devil In The Milk), josta tuli ilmeisesti tekijä moniin kansansairauksiimme, kun siirryimme A2- laatuisesta suomenkarjasta A1 laatuisiin AY- ja friisiläisrotuihin 50 -60 v sitten.

Ylijäämäpellolla voitaisiin helposti tuottaa typensitojakasveilla halpaa biokaasua liikennekäyttöön paikallisesti, mistä tulisi kaivattua talousaktiviteettiä moneen pitäjään.

Näinhän muutama kunta on jo alkamassa toimia.