METSIEN HIILITASEPUHEET VIRHEELLISIÄ

Keinot hiilineutraaliinSuomeen ovat ulottuvillamme 

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006022271.html

Vessin asiantuntijakommentti Hs 3039

Teoreetikot ja asiaa tuntemattomat esiintyvät metsäasiantuntijoina väärin väittein.

Ne, jotka oikeasti ovat kasvattaneet metsää eri menetelmillä, myös tutkimukset omaksuen, tietävät mistä puhuvat.

Tosiasia on, että suurin osa Suomen metsistä on vajaatuottoisia ja ylitiheitä ryteiköitä. Siksi 20 milj. ha kasvaa vain 107 milj. m3, eli 5.35 m3/ha/v.

Kun keskilämpötilat ovat nousseet ja hiilidioksidia on ilmassa enemmän, metsät kasvavat paremmin.

Ne voitaisiin helposti laittaa kasvamaan 150 milj. m3, jos vain sovelletaan jo tunnettuja metsänhoidon keinoja kunnolla. Mm suo sitoo hiiltä tuhkalannoitettuna ja ojitettuna 20 x luonnontilaista enemmän.

43 milj. lisäkasvukuutiometriä sitoisi ilmasta 30 milj. tonnia hiiltä, joka olisi jo yli puolet Suomen 57 milj. tonnin hiilipäästöistä. Voisimme hyvin lisätä hakkuut 140 milj. kuutioon (nyt 75 milj.) ja jättää 10 milj. jemmaan. Jalostettuna lisähakkuut toisivat 20- 30 mrd lisää kansantuloa.

Meillä on myös satoja tuhansia metsittämiskelpoisia joutohehtaareita.

Peltojen vielä hupenevat hiilivarat voitaisiin myös laittaa kasvamaan.

Metsiä ei voi pitää hiilivarastoina, koska hoitamattomina hiilen sidonta hidastuu niissä nopeasti kuvioittain puiden vanhuuden ja ylitiheyden takia.

Hiili pitää varastoida kestokulutustuotteina muuanne, helpoimmin rakennuksiin. Sivuvirroista voi tehdä paperi- ja kartonkituotteita, jotka eri kiertojen loputtua poltetaan lämmöksi korvaamalla fossiilisia tai nesteytetään vielä polttoaineiksi.

Jos tuotamme sähkömme vesi-, ydinvoima-, aurinko- ja tuulilaitteilla ja pääasiallisen lämpömme biokaasulla tai biojaokkeilla ja ajamme biopolttoaineilla ja kestävästi tuotetulla sähköllä, voimme saada metsiemme avulla hiilitaseemme jopa negatiiviseksi.

Järkevintä ja halvinta sähköä saisimme Pohjolaan korkeille Norjan länsivuorille (joilla tuulee aina kovaa ja kylmästi) kimpassa rakennetuista suurista tuulimyllyistä.

Järkevintä ja tehokkainta olisi ensimmäisenä lopettaa kaikenlainen, mutta yleinen, energian tuhlaus.