MIKÄ NEUVOKSI TALOUDEN ALAMÄKEEN?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 161120

Linkki artikkeliin

”SUOMEN talouden pinnan alla tapahtuu paljon sellaista, mikä ei vielä tilastoista ilmene. Siksi tarvitaan uusia tiedonhankintamenetelmiä.”

Tämä on totta.

Tällaisia asioita ovat tulevaisuususkon hiipuminen taitamattoman kansallisen terveys- ja elinkeinopolitiikan seurauksena sekä kansan huonovointisuuden lisääntyminen ennaltaehkäisyn puuttuessa.

Jo nyt meillä on järkyttävät 1.9 milj. ihmistä (ja kasvaa), joiden työkunto on alentunut, eikä nykyjohto ymmärrä ilmiön syitä tai tiedä kehittämiskeinoja.

Huonojen elintapojen ja ylipainon lisääntyminen kymmenine lihavuustauteineen vaikuttaa tuottavuuteen sairastamisen, ajattelun tehokkuuden ja mielenterveyden kautta voimakkaasti. 

Tarvitsisimme kipeästi kansallista sairauksien ja huonovointisuuden ennaltaehkäisyohjelmaa hyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamiseksi.

Meillä olisi kymmeniä keinoja parantaa terveysympäristöämme ja motivoida kuluttajat parempiin terveysvalintoihin.

Mm nyt tarvitsisimme heti ratkaisevan suosituksen D-vitamiinilisien syöntiin ja vastustuskyvyn nostamiseen muillakin ravinto- ja elintapamuutoksilla ja näin koronan etenemisen pysäyttämisen.

Nyt tehokkaimmat ”terveyskasvattajat” ovat jättiyhtiöiden mainokset, jotka muokkaavat valtoimenaan arvojamme ja asenteitamme roska- ja haittatuotteille yhä myönteisimmiksi alkoholisisältöinen elintapa mukaan luettuna.

Tarvitsisimme energia-, asumis-, metsä-/puu-, liikenne ja palvelutoimialoilla nopeasti uusia luovia innovaatioita ja tuotantoa henkisesti, terveydellisesti, ilmastollisesti ja taloudellisesti kestävän elintavan rakentamiseksi.  Suomalaisissa olisi kyllä ainesta muutokseen, jos keskittyisimme uudistamiseen ja uudistumiseen hömppä- ja roskakulttuurin sijasta.