MIKÄ OLISI TEHOKASTA ILMASTOPOLITIIKKAA

Vessin täydentäväkommentti Hs 120419

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006068062.html

Tehokkainta ilmastopolitiikkaa Suomelta olisi vaikuttaa EU:ssa, että Eurooppaan ei saisi tuoda suurella hiilijalanjäljellä tehtyjä tuotteita ollenkaan.

Koska EU on iso markkina, jolta kukaan ei halua olla poissa, valmistajamaat ryhtyisivät kehittämistoimiin.

Toiseksi tärkeä asia olisi edelleen leikata päästöoikeuksia pois markkinoilta, jolloin niiden hinta nousisi ja puhdas tekniikka tulisi taloudellisemmaksi ja valtaisi alaa.

Kolmanneksi tärkein asia on, että sekä EU että kansallisilla tahoilla vero- ja tariffipolitiikka säädetään siten, että hiilidioksidilla törsääminen tulisi hyvin kalliiksi ja päästötön energia, tuotanto ja elintapa saisi vastaavasti verohelpotuksia. Esim. lentopolttoainetta tulisi verottaa ainakin kuten autojen polttoaineita.

Mikään näistä ei ole kansalaisten, vaan poliitikkojen päätettävissä.

Jos panisimme tehometsänhoidolla metsämme kasvamaan 150 milj. m3 (nyt 107 milj.) puuhun sitoutuisi vuosittain hiiltä 100 milj. tn. Kun kaikki päästömme ovat 57 milj. tn, olisimme iloisesti hiilen sitojamaa kokonaisuudessaan.

Voisimme myös olla konsulttina ja edelläkävijänä metsien tehokäytössä hiilen sidontaan maailmanlaajuisesti ja sidonnan jälkeen hiilen varastointiin kestorakenteisiin tai korvaamaan fossiilisia poltto-/lämmitysaineena esim. paperi -kartonkikiertojen jälkeen.

Jos istuttaisimme 23 milj. km2 uutta metsää maapallolle ja väljennyksillä ja uudistuksilla saisimme vanhat metsät taas lisäämään kasvuaan saman verran, saisimme kaikki 52 mrd. hiilitonnia sidottua pelkästään metsään. No meret ja maakin sitovat koko ajan ja peltomaihin hiilen sitominen myös onnistuu.

Kuluttajia on turha syyllistää lähestyvästä ympäristökatastrofista, jos poliitikot välttävät vastuunsa ympäristöjohtajuudessa.