MIKÄ OLISI VIISAINTA METSÄPOLITIIKKAA

Vessin täydentävä asiantuntijakommentti Hs:n metsätiedejuttuun 220519

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006113702.html

Vihdoinkin järkevä kirjoitus.

Se, että jätämme metsämme vanhenemaan, hoitamatta ja hakkaamatta, koituu globaalissa mittakaavassa ilmaston tappioksi ja meillä tyhmästi teolliseksi vajaakäytöksi.

Kirjoittajat mainitsivat, mutta eivät paljon avanneet sitä, miten paljon enemmän voimme sitoa ilmasta hiiltä metsänhoitoa parantamalla.

Meillä olisi suuri valikoima erilaisia metsänhoitokeinoja, joiden käyttöä voitaisiin lisätä ”keppi – porkkana” motivoinnilla ja näin lisätä hiilen sidontaa eli metsien kasvua kymmenillä prosenteilla.
Tärkeimpänä on käyttää hyväksi sitä, että harventamisen jälkeen puut ”spurttaavat” kilpaa kasvuaan täyttääkseen latvuksille avautuneen kasvutilan. Jakso kestää +/- 10 v. Latvustotilan sulkeutuessa, puiden kasvu taantuu, jos uutta harvennusta ei tule.

Tosiasia on, että jo nykyisen metsätietämyksen keinoin oikein hyvin hoitaen ja viisaasti korjaten, voisimme saada metsät sitomaan n. 2 x enemmän hiiltä kuin nyt. Maineestaan huolimatta ja globaalissa vertailussa hyvin pärjäävä suomalainen metsätalous, on kuitenkin melko laajaperäistä.
Kuka vaan näkee, että metsistä suuret määrät ovat hoitamattomia tai ylitiheitä ryteiköitä ja kasvunsa lähes lopettaneita vanhuksia, joista vapautuu lahoamisessa yhtä paljon hiiltä kuin sitoutuu ja tuhoriskit ovat jo suuret. Ilmastohyöty on siis nolla tai pieni.

Kirjoittajan mainitsemat tuhot ovat jo todellisuutta meilläkin. On odotettavissa, että Euroopassa hoitamattomiin havumetsiin vuoristoissa ym. ja vanhoihin vakiintuneisiin lehtimetsiin alavilla mailla iskevät erilaiset metsätuhot ilmaston lämmetessä, kuten on jo nyt käymässä, ja vielä kiihtyvästi.
Jatkuvan kasvatuksen metsissä varmuudella tuhomäärät ovat suuremmat, kustannukset korkeampia tuotokset huonompia.

Suomessa on nyt suuri vaara, että poliitikot suuressa USKOMUS – INNOSSA höynäytetään tekemään metsätuotantoon rajoitustoimia ja olemaan päättämättä kasvatuksen tehostamisesta ja näin toimimaan ilmakehän vahingoksi.