MIKÄ TEHOKKAINTA MIELENTERVEYDEN HOITOA

Vessin täydentävä kommentti HS 20719
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006159772.html

Mielenterveydessä suurin ongelma on kuitenkin ENNALTAEHKÄISYN PUUTE.

Nykyään monet tekijät nakertavat ihmisen mielenterveyttä. Tilastoista näemme, että tilanne on menossa nopeasti huonompaan suuntaan.

On kansanterveydellisesti ja kansantaloudellisesti kestämätöntä koettaa vastata tähän vain sairaanhoitoa lisäämällä.

Tiedämme suurimman osan tekijöistä, jotka heikentävät mielenterveyttä. Tiedämme myös miten näitä tekijöitä voidaan estää ja välttää.

Miksi emme siis tekisi näin, koska tällainen politiikka on halvempaa ja valtavan paljon tehokkaampaa kuin sairaanhoito.

Terapia on kallista ja hidasta ja lääkehoito tunnetusti heikkotehoista ja sisältää paljon sivu- ja haittavaikutuksia (mm. riippuvuus).

Ns. ”Kopakkala ohjelmassa” esiintynyt hollantilainen asiantuntija professori todisti tilastoilla, että lievessä ja keskivaikeassa masennuksessa lääkehoidosta on enemmän harmia kuin hyötyä ja vain 10 % vaikeassa masennuksessa olevista hyötyy siitä.

Näin siis huippuasiantuntija.

Mielenterveyden kannalta hyvät elintavat ovat ratkaisu: hyvä uni, liikuntaa, päihteettömyys, sokeri ja kemikaalit pois ruuasta, suoliston mikrobiomi kuntoon, kännykkä-, väkivaltaviihde- ym. riippuvuudet pois, lisää luontoaikaa, saunomista, sosiaalisuutta, mielen- (ja aivojen) tasapainoa edistäviä yrttejä, aivoterveyttä edistävä ruokavalio mm. omega3 rasvoja, raudan puute pois, kilpirauhasen toiminta terveelle tasolle. 

Keinoja on paljon.

Mielenterveyttä edistäviä elintapa-hoito-ohjeita tarvitaan ja pitää myös tehdä potilaat tietoisiksi, miten huonot elintavat nakertavat mielenterveyttä.

Varsinaisen masennuksen esiastetta, alakuloa, potee vieläkin useampi, samoista syistä.