MIKÄ VÄSYTTÄÄ – MITEN TORJUN

Vessin korjaava kommentti Hs 11019
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006256571.html

Jutun asiantuntijaneuvoja pitää korjata ja täydentää.

Väsymykseen on monia mahdollisia syitä:

Huonot unitavat ovat yleisin. Huonon unen takana voi olla myös maasäteily sängyn kohdalla. Koeta eri sängyn ja nukkumapaikkoja.  Torjunnaksi käy myös 2 mm kuparista sängyn ympärille tehty lenkki, joka maadoitetaan. Yövalvominen, alkoholi, työn teko ja jännittävä viihde iltaisin tuhoaa hyvät yöunet.

Huono kilpirauhasen toiminta (hypothyroidia) aiheuttaa väsymystä suurelle osalle naisista. Takana on usein jodin, seleenin, D-vit., raudan ja sinkin puutetta, stressiä, sekä suolistotulehdusta. Hormonianalyysi (THS, T4, T3, rT3) on syytä ottaa. Terveen T3:n on viitearvojen yläkolmanneksessa.

Suoliston tulehtuneisuus on hyvin yleinen ylipainon ja väsymyksen tuottaja. Liian vähäinen kuitu (saamme 13 g, tarvitaan 50 g/1000 kcal), sokeri, vehnä, lisäaineet, lääkkeet ja stressi ovat pääsyitä. Rypsiöljy sisältää Omega 6 linolihappoa, jota saamme muutenkin liikaa ja joka tulehduttaa suolistoa. Käytä oliivia.

Aamulla yrttitee on vettä parempi. Sitä kannattaa lipittää pitkin päivää ja saada monia terveyshyötyjä.

Rautatasoja (Hb, s-ferrit.) on seurattava ja vajetta torjuttava riittävällä määrällä rautavalmisteita (aterioiden yhteydessä ja mukaan C-vit. 500 mg) ja suoliston hyvällä kunnolla. Raudan puute on yleisimpiä väsymyksen ja muidenkin oireiden tuottaja.

Ravinnevajeet. Kehomme haluaa tehdä n. 3500 bioaktiivista ainetta n. 20 ravinteesta. Useimmilla on näistä puutteita ruokaketjun heikkouksien takia ja silloin jotain jää vajaaksi. Syö vain puhdistamattomia ruoka-aineita ja luomuna paljon. Ota itsestäsi testit ja täydennä lisäravinteilla sekä superfoodeilla (erityisen paljon ravinteita). Pidä D-vit. taso yli 120 nmol (aurinkolomataso). Siemenet, marjat, pähkinät, tumma suklaa, avokado, munat, kala yms. kärjessä.

Yrteillä saa lisäenergiaa halvalla, kun tietää mitä syö. Perehdy yrtti- ja lääkekasveihin ja käytä.

Huono kunto. Liiku itsellesi hyvä kunto.