MIKSI D-VITAMIINIIN EI USKOTA?

Vessin asiantuntijakommentti 120620

Linkki artikkeliin

D-vitamiinista on tehty melkein 19.000 tutkimusta ja useita metatutkimuksia. Kyllä näistä voidaan päätellä riittävän luotettavasti paljon asioita.

Kv D-vitamiinitutkijoiden suositus on 120 – 150 nmol/l, mikä vastaa normaalia aurinkolomatasoa. Kaikki sen alle heikentää immuunivastetta ja terveyttä. Senioreilla ja toipuvilla taso saisi olla 150 – 200. Itse pidän sen tasolla 180 – 190. Oma suorituskykyni nousi selvästi, kun olin nostanut omaa tasoani.

Meidän yrityksissämme (5 kpl) annamme henkilökunnallemme ilmaiset 100 mcg D-vitamiinit ympäri vuoden (vuosikustannus 12 € / hlö / v) ja sillä saamme sairaslomat alle 2 %:iin työajasta. Aika ajoin viemme henksun myös labraan tasojen mittaamiseksi. Meillä eivät flunssa-aallot enää näy poissaolotilastoissa, päinvastoin kun vielä otatimme flunssapiikit jokaiselle.

25.000 henkilön ruotsalaistutkimuksessa eniten aurinko ja solariumia saaneilla oli pienempi kokonais- ja syöpäkuolleisuus vaikkakin hieman enemmän ihosyöpää.

En ole tiennyt tai edes kuullut ketään rintasyöpään sairastunutta, joka olisi ottanut 100 mcg tai enemmän D-vitamiinia ympäri vuoden.

On tutkimuksia, joiden mukaan D-vitamiini estää jopa 18 eri syöpälajia.

Kesällä D-vitamiinia ei saa tarpeeksi, jos ei oleile ulkona keskipäivällä vähissä vaatteissa. Haitta aineiden takia ei aurinkorasvoja kannata käyttää. Kun iho on saanut tarpeeksi aurinkoa, paitaa vaan päälle tai varjoon.

Tuntemani ennaltaehkäisevän terveyteen suuntautuneet lääkärituttavani arvioivat, että jos kaikki pitäisivät aurinkolamatason D-vitamiinit kehossaan ympäri vuoden, lääkkeiden myynti voisi laskea jopa miljardilla.

Arkkiatri Arvo Ylppö, joka nosti Suomen lastenhoidon mallimaaksi, suositteli vuosikymmenet 100 mcg äideille ja heidän pienille lapsille, ja hyvin tuloksin.

Monelle taholle tämä ei sovi ja lobbaus D-vitamiinin etujen julkistamisen estämiseksi on hurjaa.

Edes kansalliset terveyskellokkaat eivät kerro asian oikeaa laitaa.