MIKSI EPIDEMIAT HÄIPYVÄT KESIKSI?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 81020

Linkki artikkeliin

”Normaali influenssa ei koskaan tee epidemiaa kesällä pohjoisella pallonpuoliskolla.”

Jutussa kierrettiin D-vitamiinin mainitsemista kuin kissa kuumaa puuroa, vaikka se on D-vitamiinitutkijoiden mukaan voimakkain tekijä, joka estää sairastumiset aina kesäisin. Tästä on myös selvää tieteellistä näyttöä, myös nyt sars-covid19 aikana.

Meidän yritysryppäässä (n. 50 hlö) saamme henkilöstön D-vitaminoinnilla selvästi paremman flunssa-sairaslomien torjuntatuloksen kuin flunssarokotteilla, joten jatkamme antaa henksulle ympärivuotiset D:eet, jolla myös pidämme sairaslomaprosentin hämmästyttävästi alle 2:ssa työajasta.

”Pandemiavirukselle väestössä ei ole vielä juurikaan vastustuskykyä. Siksi pandemiat eivät samalla tavalla noudata kausivaihtelua.”

Tässä lausumassa Peltola taitaa unohtaa, että ihmisessä on parhaimmillaan erittäin tehokas ja nopeasti reagoiva ja muuntuva immuunijärjestelmä, jonka 8 erilaista immuunisoluryhmää etsivät, tunnistavat ja tappavat ihmiselle haitalliset omat solut ja ulkoa tulevat patogeenit, vaikka ne olisivatkin immuunijärjestelmälle täysin uusia tuttavuuksia.

 Tämä on juuri se syy, miksi jotkut sairastuvat ja suurin osa kuitenkaan ei.

Vastustuskykyä vahvistavat elintavat kuten korkea D-vitamiini, sinkki ja C-vitamiinipitoisuus, hyvin runsasravinteinen ja kuitupitoinen ruoka, reilusti unta ja liikuntaa ja vain kohtuullisesti stressiä eikä ollenkaan ylirasitusta tai kroonisia tulehduspesäkkeitä kehossa pitävät immuunijärjestelmän huippuiskussa ja infektiot poissa.