MIKSI HAITTAKASVIT TUHOTAAN, MUTTA HAITTAELÄIMIÄ EI

Vessin asiantuntijakommentti Hs 180620

Linkki artikkeliin

Mielipiteen HS: iin kirjoittanut on oikeassa, mutta hirvieläinten kohdalla hän ei tarkenna jättimäistä mittakaavaa.

        Peura- ja kauriskannat ovat paisumassa ja hirvikannat on suojeltu nykyiselle kestämättömälle tasolleen.

        Kaikista hirvieläimistä (hirvet, kauriit, peurat) yhteensä koituu Suomessa yli MILJARDIN vahingot, kun mukaan otetaan yli 5000 maantiekolaria, tuhot metsätalouksille, maatalouksille ja puutarhoille sekä kansanterveydelle.

       Metsän uudistaminen ja kasvattaminen laatumännylle ja koivulle on useimmissa osissa Suomea toivotonta, kun hirvieläimet joko tappavat tai vaurioittavat puiden taimet pilalle.

      Hirvieläimet punkeille loppumattomana väli-isäntäresurssina nostavat punkkiongelman nykyiseen mittakaavaansa, mikä on lisäksi pahenemassa. Punkkitautien inhimillinen ja lääketieteellinen ongelma on paisumassa ja lisäksi vähentää kansanterveydelle tärkeää luonnossa liikkumista.

       Sitä tekee samaten hirvieläimistä leviävä hirvikärpänen, jonka takia moni ei viitsi mennä metsään niiden kiusattavaksi elokuusta lokakuuhun, eli parhaaseen syysulkoiluaikaan.

       On käsittämätöntä, että näin merkitykselliseen asiaan ei saada järjestystä poliitikkojen avuttomuuden ja pienen mutta kapeakatseisen ja itsekkään metsästyksen johtajajoukon takia.

       Hirvieläimet lisäksi nopeuttavat ilmastonmuutosta tekemällä metsät kuusivaltaisiksi, syömällä muiden puiden taimia. Kuusen peittävät latvustot sitten muuntavat tehokkaimmin auringon säteilyenergian lämmöksi vuoden ympäri.

       Tämä syy jo yksin pitäisi olla riittävä vähentämään hirvieläinkantoja.