MIKSI NUORET PUTTUVAT KIRKOSTA?

Vessin kommentti syyrialaiskristityn  kysymykseen Hs 191220

Linkki artikkeliin

Nuorten puuttuminen kirkoista ei johdu nuorten ja työikäisten hengellisten tarpeiden eikä kristittyjen puutteesta, vaan kirkon kyvyttömyydestä uudistaa palvelunsa ja toimintakulttuurinsa nykyaikaiseksi.

Samoin kuin Nadra kysyy, miksi nuoret puuttuvat kirkosta, Rautalammin kirkossa vierailleet nuoret afrikkalaiset kristityt huudahtivat spontaanisti: ”tämä seurakuntahan on kuolemassa”, kun he näkivät kirkossa pelkästään kourallisen vanhoja osallistujia.

Kirkossa valitettavasti ja suorastaan häpeällisesti tärkein asia käytännössä on perinteisen toimintakulttuurin ylläpito. Sen sementoivat täysin vanhentunut kirkkolaki ja iäkkäiden vastuunkantajien ja valta osan työntekijöidenkin luutuneet ja kyvyttömät asenteet ja valmiudet.

Lukuisat esimerkit osoittavat, että vanhan säilyttämisen tärkeys ajaa ohi Raamatun kielen ajanmukaistamisen vaatimukset ja jopa Jeesuksen seuraajilleen antamien esimerkkien, ohjeiden ja käskyjen.

Perinteisen tapakulttuurin säilyttämisestä on tullut käytännössä kirkon keskeinen missio ihmisten tarpeet, ja kirkon perustehtävä unohtaen, sanovat kirkon työntekijöiden ja päättäjien korulauseet mitä tahansa.

Näinäkin ahdistavina aikoina seurakunnat voisivat olla suosittuja ja arvostettuja pelastuksen toivon, iloisen yhteyden ja avoimen, tasa-arvoisen ja rakkaudellisen vuorovaikutuksen ”koteja”, jos päättäjillä olisi järkeä, rohkeutta ja oikea asenne.