MIKSI NUORET UUPUVAT ?

Vessin asiantuntijakommentti HS250220
https://www.hs.fi/perhe/art-2000006418068.html

Huonot elintavat tuottavat eniten uupumusta, ei koulutyö.

Artikkelista oli jäänyt pois terveelliset elintavat estokeinoina. Koulua syytettiin stressin aiheuttamisesta ensisijaisena samaten kuin työtä aikuisten maailmassa. Tosiasiassa useimmilla elintavat ovat niin huonot, että sellaisilla ei voi olla hyvinvoipa millään.

Unta nuorella tulee olla tarpeeksi ja klo 21.30 tai 22 alkaen viimeistään.

Nuorten ruuan tulisi ehdottomasti olla hyvin ravinnekeskeistä ja kasvavat aivot tarvitsevat paljon Omega3 rasvoja. Teollisuusruuassa on liikaa erilaisia kemikaaleja (lisäaineet), joten ruuan tulisi olla täysarvoista kotiruokaa ilman tyhjiä kaloreita.

Samaten kuitua tulisi olla runsaasti, että hyvillä suolistobakteereilla on raaka-ainetta valmistaa hyvän mielen hormoni serotoniinia ym. Vilkkaasti toimiva suoli tukee hyvää mielenterveyttä muillakin tavoin.

B- eli ns. hermovitamiineja tulisi olla runsaasti ruuassa, myös lisäravinteena.

Ruoka ja välipalat, jossa on paljon hyviä rasvoja (EI siis muunnettuja rasvoja) ja ei juurikaan nopeita hiilihydraatteja (sokeriset tuotteet, pikaruoka, vaaleat hiilarit) pitävät veren sokerin tasaisena ja tukevat hyvää mielenterveyttä.

Terveellisesti syöden myöskään liikapainosta ei tarvitse huolehtia.

Nuoren tulisi liikkua pari tunti joka päivä hyvään terveyteen ja luonnolliseen terveydenhoitoon. Tämä purkaisi tehokkaasti pois stressihormoneja kuten adrenaliinia ja kortisolia.

Huonon nettiviihteen (mieleen porautuvat elokuvat, pelit) välttäminen on hyvä mielenterveystoimi. Nukkumaan mennessä mieli on tyyni ilman roskaviihdettä.