MIKSI SUOLISTOT VOIVAT HUONOSTI?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 60720

Linkki artikkeliin

Geeneillä ei ole juuri mitään tekemistä huonon vatsaterveytemme kanssa. Kyse on vain omista virheistämme.

Huonot ruokailutavat ovat suolistovaivoissa pääjuurisyitä. 

Keskeisin syytekijä on kuidun puute. Hyvään suolistoterveyteen meidän pitäisi syödä moninkertaisesti kuituja. Siementen, marjojen ja hedelmien kuidut ovat parhaita.

Vatsamme eivät ole oppineet selviämään moniruokalajisesta ateriasta, jossa monet ruokatyypit vaativat omanlaatuisiaan entsyymejä, jotka kaikki yhtä aikaa vatsaan joutuessaan saavat aikaan kemiallisen sekasotkun, jonka syöjä kokee olon raskautena ja kaasuina.

Syödyt ruokamäärät ovat lisäksi aivan liian suuria syömisnopeuden lisäksi. Hotkiminen vähentää myös pureskelua ja siten sulatuksen kannalta tärkeän syljen erittymistä ruokaan ennen nielaisua.

Aivan liian suuret valkaistujen hiilihydraattien määrät (puhdistetut viljat, riisi, maissi sekä suuri määrä erilaisia sokereita) kasvattavat huonoja mikrobeja.

Ranskan parempaan suolistoterveyteen vaikuttavat voimakkaasti 2 asiaa: siellä käytetään hyvin vähän omega6 eli linolihappopitoisia ruokaöljyjä (mm. palmuöljy, rypsiöljy) ja ranskalaisten maidossa ei ole voimakkaasti hapettavaa BCM7 proteiinia kuten meidän ns. A1 maidossa on.

Ranskalaiset käyttävät kovia luonnollisia rasvoja eniten Euroopassa, mikä auttaa myös suolistoterveydessä.

HS:ssa oli hiljan juttu A1 ja terveellisemmän A2 maidon terveyseroista.

Tietämättömyydestä ja virheellisesti yleisestä ruokatiedosta johtuvat huonot ruokatavat aiheuttavat meillä paljon myös piileviä suolistovaivoja ja sen tunnetun ylipainon, joka riivaa jo lähes kaikkia kuusikymmenvuotiaita.

IBS vaivojen potilasjärjestön (Crohnjacolitis.fi) sivuilla ei näköjään neuvota tehokkaasti ehkäisevää ja vatsaystävällistä elintapaa vaikka pitäisi.