MILLÄ KEINOIN LIHAVUUSEPIDEMIA KURIIN?

Vessin HS asiantuntijakommentti 81020

Linkki artikkeliin

Emme edisty painon hallinnassa, ennen kuin suitsimme roskaruoka (roskaruoka on vähäravinteinen ja nopeasti veren sokeria nostava ja siten lihottava hyperprosessoitu ja terveydelle haitallinen tuote) yhtiöiden oikeutta mainostaa mitä vaan missä vaan ja heidän oikeuttaan käyttää koukuttavia makuaineita roskaruokien menekkiä lisäämässä.

Itse asiassa tarvitsemme kymmeniä toisiaan tukevia toimia muodostaaksemme terveen yhteiskunnan, jossa yhteiskunta kantaa vastuunsa rajoittavilla toimilla.

Jo nyt rajoitamme lääkkeiden, huumeiden, tupakan ja alkoholin mainontaa ja kauppaa, miksi ei siis myös ylipainoepidemiaa, masennusta aiheuttavaa sekä kansantaloutta romuttavaa roskaruokaa.

Lapsella ja nuorella (eikä juuri aikuisillakaan) ei ole juuri mahdollisuutta säästyä aivopesulta ja huonoilta ruoka- ja makutottumuksilta nykyisessä mainos- ja tarjontatulituksessa, eikä varsinkaan, jos jo vanhemmat on koukutettu roskaruokien kuluttajiksi, jolloin niitä on kotonakin jatkuvasti tarjolla.

Ihmiset tarvitsevat enemmän opastusta ja neuvoja (education, not medication), koska painofysiologian tieto on pinnallista ja siten tehotonta. Myös kaikkien massaruokien tekijöiden koulutus pitäisi uudistaa ja joukkoruokailun tavoitteet ja sisällöt uudistaa. Paino on kiinni myös nukkumis- ja liikuntatavoista sekä stressistä eli elämänhallinasta.

Lapsille ja nuorille tulisi olla laadukasta terveysoppia tunti viikossa koko kouluajan ja kouluissa välitunneilla poistumiskielto. Kouluissa ei saisi olla juoma-automaatteja.

Keinoja on, onko poliitikoillamme ymmärrystä, rohkeutta ja toimintahalua?