MILLÄ SUOMI NOUSUUN?

Vessin ehdotus kansakunnan elinvoiman kehittämiseksi Hs 170720

Linkki artikkeliin

Yhteiskunta ei nouse huonolta trendiltään vain teknologioita kehittämällä.

Koulutuksemme tarvitsee perusteellisen muutoksen. Nykyisen lapsillemme pitäisi opettaa kouluissa myös vuorovaikutus-, elämänhallinta- ja terveystaitoja kun monet kodit eivät enää pysty.

Järkevintä taloustoimintaa olisi käyttää olemassaolevia luonnonvaroja kestävästi ja tehokkaasti. Puhtaat vetemme voisivat hoidettuina tuottaa jalostettua arvokalaa 80 kg/ha ja metsämme hyvin hoidettuina helposti 50 % nykyistä enemmän puuta, joka jalostettuna vaatekuiduiksi, taloiksi ym. toisi kymmenien miljardien lisämyyntitulot. 

Puhtailla pohjoisen pelloillamme voisimme tuottaa ja viedä luomulaatuisia terveystuotteita kuuten pensasmarjoja jauheina, pakasteina tai valmiina smootheina sekä kaura- ja hernekasvituotteita ympäri maailmaa.

Taitavasti  hoidettuina metsämme tuottaisivat moninkertaisesti terveysvaikutteisia metsämarjoja myös vientiin. Keruun hoitaisivat VTT:n kehittämät robotit.

Suomen pitäisi mullistaa maailman jätteiden kierrätys kehittämällä tekoälypohjainen jätteiden lajittelurobottilaite, joka lajittelisi sekajätteet vaikka 20 eri jaokkeeseen nopeasti ja edullisesti kaupungin jäteasemalla.

Jos pienydinvoimaloihin mennään, ne pitäisi rakentaa halvalla louhittaviin ja turvallisiin kallioluoliin kaupunkien alapuolelle.

Järkevintä olisi energiahuollossa kierrättää kaikki karjatalouden ja vedenpuhdistuksen biojäte sekä n. 10 % peltoalasta (400 k ha) saatava biomassa (vaikka typensitojakasveilla) biokaasuksi, joka näin riittäisi koko maantieliikenteen tarpeisiin ja vielä paljon jäisi lämmitykseenkin.

Tärkein kehittämisasia on kansanterveyden hoidon muuttaminen kalliista ja tehottomasta sairaanhoitopainotteisesta ennaltaehkäisypainotteideksi.
Meillä olisi valmiina mietittynä kymmeniä tehokkaita keinoja, jotka yhdessä parantaisivat terveysympäristöämme ja motivoisivat kuluttajia parempiin terveysvalintoihin.

Nykyinen pahoinvoinnin kasvulinja on täysin kestämätön.