MILTEN VÄLTTÄÄ KORKEA VERENPAINE

Vessin asiantuntijakommentti Hs 291219
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006357068.html

Valmisruuissa (roskaruuat, einekset) on aina lisättyä suolaa ja joitakin n. 40:stä natriumia sisältävästä sallitusta lisäaineesta, jotka lisäävät paljon natriumin määrää.
Jo lyhyehkö perehtyminen lisäaineisiin kirjallisuudessa, tekisi monet paljon tietoisemmiksi ja varovaisemmaksi niistä ja niitä sisältävistä valmisruuista.
Suolan käyttö ei maksa paljon, mutta sen pois jättäminen ei maksa mitään, sanoi LT Antti Tanskanen väitöksessään haitallisesta suolasta jo kauan sitten. Itse otin tämän ”onkeeni” ja niinpä verenpaineeni on pysytellyt 65/110 tasolla.
Suuri piilonatriumin lisääjä valmisruuissa on arominvahvenne, natriumglutamaatti (MSG), jota on erityisen paljon lisättynä lihajalosteissa, roskaruuissa ja kiinalaisessa ruuassa.
Natriumin ylisaanti lisää myös syöpää, sillä kehossa vääristynyt Na / K suhde edesauttaa syövän puhkeamista ja toisaalta suhteen tervehdyttäminen yhdessä reilun D-vitamiinimäärän (100 -200 mcg/pv, veren arvo yli 150 nmol/l) kanssa auttaa parantavasti.
Hyvin kasvispitoinen (n. 1 kg/pv, sienet, siemenet, marjat, hedelmät, vihannekset) ei-valmisruoka sisältää siis paljon kaliumia ja vähän natriumia ja on tehokas torjuttaessa sairastumista ylipäätään.
Optimaalinen dieetti sisältää näiden lisäksi vaaditun valkuaisen, paljon (40-70 % energiasta) luonnollisia aitoja rasvoja raaka-aineissa tai lisättyinä sekä vain hitusen kokoviljaa