MITÄ ON RAVINTOLARUUALLE TAPAHTUMASSA?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 190720

Linkki artikkeliin

Kirjoittajan kritiikki on oikea ja ajankohtainen.

Juuri hiljan, mediassakin julkaistiin lukuja pika- eli roskaruuan yleisyydestä ja voimakkaasta kasvusta.

Pika-/roskaruuan yleistyminen romahduttaa ravintolakulttuuriamme ja samalla myös kansanterveyttämme.

Roskaruoka on minun sanakirjassani vajaakuituista- ja -ravinteista ja pidemmän päälle syöjälle haitallista, jonka liha on usein ulkomaista hormonien ja antibioottien avulla kasvatettua lääkejäämiltään tutkimatonta (kuten viljelty kala) ja tuotettu mahdollisesti vielä sademetsästä raivatulla pellolla tai kestämättömästi kalastetulla kalajauholla.

Jaan kirjoittajan kanssa näkemyksen, että valitettavasti oikeasti persoonallista ja kaikin puolin laadukasta ja paikan päällä tehtyä (ei siis teollisuuspakkauksesta lämmitettyä) ravintolaruokaa saa etsimällä etsiä suuremmistakin kaupungeista ja pienissä se on lähes toivotonta.

Ravintolaruuissa vaivaa sama mielikuvituksettomuus kuin baaritarjonnoissakin, joissa joka paikassa Hesasta Kilpisjärvelle ovat tarjolla samanlaiset viinerit, reissumiehet, sämpylät ym.

On harvinaista tai mahdotonta löytää esim. laadukas kala-/ liha-/kanasalaatti riittävän hyvin pilkotuilla ja monipuolisilla kasviksilla, yrttimausteilla ja maustetulla oliiviöljykastikkeella.

Ravintolaruuan tasoa kuvaa myös osaamattomuus mausteiden käytössä, joita monipuolisesti käytettynä saisi loihdittua ruokaan huikeita makuja ja paljon lisää terveysominaisuuksia.