MITÄ SUOLISTO TARVITSEE HYVÄÄN TERVEYTEEN

Vessin asiantuntijakommentti Hs 100320
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006433501.html

Muutamia tärkeitä asioita jätettiin mainitsematta.

Syömme aivan liian vähän kuituja, eli vain luokkaa 13 g/hlö/pv.

Kivikauden kehomme ja suolistomme vaatii hyvään terveyteen 50 – 100 g.

Kuitujen laadusta (n. 10 eri lajia) ja määrästä riippuu mikrobien elinvoimaisuus. Terve ja voimakas suoliston mikrobisto valmistaa lukuisia tuiki tärkeitä aineita mm. vastustuskykyä ylläpitävät eli taudinaiheuttajia tappavat suojasolut (8 eri laista) ja hyvää mieltä aivoissa tuottavaa serotoniinia.

Kuitu myös pääasiassa määrää miten nopea on suoliston kriittinen läpivirtaus. Kun se hidastuu, suolen sisällöstä tulee myrkyllistä, mikä tulehduttaa ja vahingoittaa suolen seinämää ja aiheuttaa ns. ”vuotavan suolen” (leaky gut) oireyhtymän.

Läpivirtaukselle tärkeää on myös istuminen hyvässä ryhdissä, jolloin vatsaontelossa on paineeton ja pallean, vatsalihasten sekä suoliston oma ”peristalttinen” liike nopeuttaa suolensisällön virtausta. Hyvän ryhdin saa helpoiten laadukkaalla, keinuvalla, keskiraollisella satulatuolilla.

Jos monipuolisilla kuiduilla, terveellisellä aidolla puhtaalla ruualla, levolla, liikunnalla ja suoliston haitta-aineita (antibiootit, alkoholi, monet elintarvikekemikaalit ja lääkkeet, maatalouden kemikaalijäämät, kännykkäsäteily) välttämällä suolisto on oikein hyvässä kunnossa, ei lisäravinteena syödyistä maitohappobakteereista ehkä ole suurta apua.

Matkustaessa, stressitilanteessa ja toipilaana yms. erikoisolosuhteissa niitä ilmeisesti kannattaa käyttää.

Tärkeää olisi syödä rauhassa, ilman nesteitä juoden, perusteellisesti pureskellen, ilman työ- ja stressikeskusteluja ja niin, että syö ruoka-aineet niiden sulamisjärjestyksessä eli marjat ja hedelmät ensin, sitten tärkkelyspitoiset hiilihydraatit ja viimeisenä rasvat ja valkuaiset.

Salaatteja kannattaa syödä sekä hiilihydraattien, että valkuaisten kanssa, koska kuumentamattomista kasviksista saamme entsyymejä, jotka auttavat ruuan sulatuksessa.