Vessin täydentävä kommentti HS:n uutiseen selkäkivusta
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005043323.html
Jooga voi auttaa, mutta tehokkaimpiakin menetelmiä on. Tehtyjen tutkimusten mukaan työajan ulkopuolinen kuntoliikunta auttaa vain vähän.
Ylivoimaisesti tehokkainta on istua selkä hyvässä ryhdissä. Juuri huono ryhti aiheuttaa alaselän rappeutumamuutokset ja siitä koituvat kivut. Selitän asiantuntijana miksi:
Kun selkä pyöristyy yhtään:
Nikamien pienet fasettinivelet, jotka hyvässä ryhdissä kantavat 30 % painosta, aukeavat, eivätkä kanna yhtään.
Lisäksi välilevyyn kohdistuu kiilamainen paine. Tämä voi aiheuttaa aikojen kuluessa välilevyn sisällä olevan nesterakkulan murtautumisen ulos ja muodostaa pullistuman, välilevy tyrän, prolapsin, välilevyn kylkeen. Se taas painaa joko selkäydin hermoa tai siitä haarautuvia muita hermoja kuten issiashermoa.
Useimmiten välilevyrappio tapahtuu alimmassa eli L4/L5 nikamavälissä, koska se on alttein rappeumalle, siksi että L5 nikaman kohdalla ei poikkeuksellisesti ole nikamavaltimoa verta, ravinto ja happea tuomassa.
Huonoryhtisyydestä ja liikkumattomuudesta aiheutuva lihaskireys ja -passiivisuus taas estää muutenkin verenkiertoa.
Parhaat keinot ehkäistä, ja suhteellisen nopeasti myös hoitaa tyypillinen alaselkäkipu, on alkaa istua ryhdikkäästi keskiraollisella ja keinuvalla (ja siten myös lihasaktivoivalla) satulatuolilla, e-pöydän ääressä, monitorit silmien tasalla, vyötäröstä ja lantiosta väljissä vaatteissa, seistä 10 -30 % työajasta 15-20 min pätkissä ja käydä puheluja (korvakuuloke ?) ja pikku palavereja kävellen.
Paljon ajavan tulee hommata autoonsa selkäryhtiä ylläpitävä lisäke, koska vain ani harva istuin tulee alaselkää riittävästi, ainakaan vanhempana eli litistyneenpänä.
Jos selkä on kipeä aamuisin, on patja sopimaton.
Selänkin nivelvaivoihin kannattaa syödä nivelvaikuttavia ravinteita (Mg, Cu, Zn, Si, D-vit., Omega3, MSM, Cissus, luonnon glukosamiinit) jotka, ehkäisevät nivelvaivoja myös alaraajojen isoissa nivelissä.