MITEN ISTUMISESTA SAADAAN HAITATONTA

Vessin korjaava kommentti YLE:n uutisiin 191118

https://yle.fi/uutiset/3-10511147

Istumaterveyden kehityskeinoista on unohdettu tärkein: Istuma-asento.
Tavallisella tuolilla ryhti menee kasaan melkein heti (kaikkine sitä seuraavine huonoine seurauksineen) ja sitä nopeammin mitä huonommaksi selän perusryhti = nikamien välisten ligamenttien venyneisyys (mm. Ligament interspinale) on mennyt.

Ratsastuksen omainen istunta keskiraollisella keinuvalla satulatuolilla antaa hyvän ”seisoma” -ryhdin, liikettä koko keskivartaloon, paremman verenkierron alaselkään, aktivoi suoliston toimintoja ja on parempi sekä genitaalien että sisälantion elinten terveydelle.

Järkevintä on pitää väljiä housuja väljien alushousujen kanssa (tai ilman) mutta terveellisintä monella tapaa naisten on käyttää väljähköä hametta tai leninkiä (ilman kireitä sukkahousuja tai pikkareita –  mikronestekierto!), joka ei purista edes vyötäröltä.

Seisominen ei ole ratkaisu. Se rappeuttaa polvi- ja lonkkanivelien rustoja, jotka eivät pidä staattisesta paineesta. Seisominen on ok, jos seisotaan 10-20 pätkissä max. 10 -30 % kokonaistyöajasta.

Korvakuuloke mahdollistaa puhelut kävellen ja työpaikalla olevat käsijumppavälineet (kahvakuuulat, käsipainot, gymstick, flexibar, kuminauhat, hyppynarut) aktivoivat liikkumaan. Liikunnan tietoiskut ja ainakin joskus toistuvat ohjatut jumpat lisäävät aktivointiliikuntaa.

Optimoidussa istumaympäristössä monitorit (3) ovat laadukkaita, oikealla etäisyydellä, katse vain hieman alaviistoon, pöydässä on mahakolo jonka reunassa pehmustetut kyynärtuet, laadukkaat kuulokkeet pitkällä eli jumpan sallivalla johdolla ja pöydän alla jalan lepuutin seisomiseen.

Vaatetuskulttuuurissa kannattaa hylätä jenkkityylinen pönötysvaatetus ja pukeutua mahdollisimman löysästi ja mukavasti. Aina voi kaapissa olla muodollisempaa asiakastapaamisiin.

Hyvällä istuma/työympäristön viimeistelyllä saadaan kymmenien prosenttien parannus tuottavuuteen, mitä harva johtaja tai omistaja näyttää ymmärtävän.