MITEN KIINA VAIKUTTAA

Vessin Hs kommentti 10720

Linkki artikkeliin

Kiinan lehdistötiedustelu tulee pitämään Similää ja hänen juttujaan tiukasti silmällä ja ehkä kommentoi sisältöjä, jos ne eivät miellytä.

Kiinan toiminta heijastelee Xi:n ajattelua ja arvoja, joista saimme viitteitä hänestä kertovassa dokumentissa ”Kuka on Xi Jinping” tammikuussa Areenassa ja TV1:ssä esitetyssä ranskalaisessa dokumentissa.

Tämä dokumentti pitäisi esittää äärimmäisen mielenkiintoisena uudestaan ja olla saatavana, koska se kertoo miten Xi traumatisoitui perheensä häväistyksessä kulttuurivallankumouksessa 13 v aikana (kun Xi oli 9-22 v vanha) ja jona aikana hänen sisarensa murtui ja teki itsemurhan.

Maailmalla on huonoja kokemuksia traumatisoituneista suurvaltajohtajista, joita olivat tai ovat Mao, Stalin, Hitler, Erdogan, Trump jne.

Kiinan vaikutusvallalle on tyypillistä, että tämä ranskalaisten tekemä hyvä dokumentti näyttää olevan kadonnut internetin tarjonnasta. Suuri osa internetin Kiina -dokumenteista ovat propagandistisia.

Länsitoimijoiden on oltava aktiivisia tarkkana ja jatkuvassa tinkimättömässä vuoropuhelussa Kiinan kanssa ilmasto-, ihmisoikeus-, kansainvälinen oikeus- ja kiinan vaikutusvallan kasvun asioissa. Valitettavasti Kiinan johtajien arvoihin eivät kuulu ympäristön suojelu, ihmisoikeudet, kansalaisyhteiskunta, eivätkä muutkaan länsimaisen ajattelun mukaiset rakkaudelliset, demokraattiset tai yhteisölliset hyveet. Jopa kristittyjen toimintaa on viime vuosina vaikeutettu jatkuvasti hallituksen toimesta.

Kiina kommentoi, kritisoi, painostaa ja kiristääkin helposti sille epämieluisaa kirjoittelua ja vaikuttamista, minkä ei pidä minkään länsimaisen tahon tai journalismin antaa johtaa itsesensuuriin.

Kiinan vaikutuksen voimasta maailmaan saa hyvän kuvan n. 10 v vanhasta kirjasta ”Kun miljardi kiinalaista hyppää”. Sen kirjoittajan mielestä Kiina joko pelastaa maailman tai tuhoaa sen.