Miten saada hyvä mikrobisto suolistoon

Vessin korjaavakommentti HS 110919
https://www.hs.fi/elama/art-2000006234173.html

Kirjoituksesta oli jäänyt pois muutama tärkeä tieto.

Meillä on jo 3 keinoa kehittää suolistomme mikrobiomia:

Välttää antibioottien lisäksi tulehduskipulääkkeitä, ruuan lisäaineita ja maatalouskemikaalijäämiä, joilla kaikilla on huono voikutus bakteerien hyvinvoinnille.

Toinen, on nostaa syöty kuitumäärä nykyisestä n. 13 grammasta 50- 150 grammaan eli kivikautiselle tasolle siemenillä, pähkinöillä ja kasviksilla ylipäätään. Kuitu on bakteerien ainoa kunnon ruoka.

Kolmas on vaihtaa paksunsuolen bakteerit ulosteen siirron avulla, joka onnistuu jo hyvin yksinkertaisesti. Tarvitaan vain hyvää raaka-ainetta, jota monet sairaalat jo keräävät sopimuspohjaisesti.

Ruokavaliosuosituksissa 10 % lisättyä sokeria, leivonnaisia ja 6-9 palaa leipää tuottavat huonoa suolistoterveyttä liiallisen hiilarimäärän takia, josta haitalliset bakteerit hyötyvät. Pari palaa kauraleipää riittää.

Melko pienikin määrä sokeria voi ylläpitää sokeriaddiktiota, josta pääsee eroon 3 viikon sokerilakolla.

Kirjoittaja puhui käsien pesusta, vaikka juuri maalaisympäristössä möyrivän ja likaa käsittelevän lapsen on todettu elävän oikein altistuneena bakteereille.

Tärkeintä immuunivasteelle ovat suoliston ja koko kehon runsas ja monipuolinen bakteerikanta yhdistettynä terveisiin mikrotiehyisiin, liikuntaan, kiristämättömiin vaatteisiin, riittävään uneen ja hyvin matalaan nopeiden hiilihydraattien saantitasoon.