MITEN SAADA RIITTÄVÄSTI HYVÄÄ UNTA

Vessin HS kokemusasiantuntijakommmentti 11120

Linkki artikkeliin

Tärkein unen häiritsijä on selvästi ruutuaika ja netistä tulevat lukemattomat kiinnostavat, jännittävät ja koukuttavat palvelut, jotka eivät anna mielen rentoutua illalla, kuten hyvä uni vaatisi.

On myös suuria ihmisryhmiä, joille iltajuominen kotona tai baareissa johtaa valvomiseen ja unielämän häiriintymiseen. Tutkimusten mukaan pienikin määrä alkoholia pilaa tehokkaasti unen laatua.

Myös TV:n katselu ja siitä tulevat mieltä jännittävät ohjelmat helposti lykkäävät nukkuma-aikaa tuntien päähän.

Usein stressaavien töiden tekeminen lähellä (esim. 2 t) nukkuma-aikaa tärvelee arvokasta unta ja sen tuottavuus on väsymyksen takia huono.

Tehokas hyvän unen pilaaja on liian valoisa makuuhuone iltaisin ja aamuisin keväästä syksyyn tai alueilla, joissa on yöaikaista ulkovalaistusta. Ei olla ymmärretty laittaa kaiken ulkovalon sulkevia ikkunakaihtimia.   

Makuuhuoneeseen ei saisi tulla myöskään melua, lemmikkejä, ylimääräisiä ihmisiä (isot lapset, jota osaavat jo nukkua omassa huoneessa) unta pilaamaan. TV makuuhuoneessa on varma unen heikentäjä.

Valitettavasti monet (useimmat ?) vanhemmat antavat nuortensa ja jopa alakoululaisensa päättää oman nukkumaan menoaikansa, mikä vielä kehittymättömälle ihmiselle onnistuu erittäin harvoin parhaaseen aikaan eli 20.00 – 22.00.

Hyvään uneen valtaosalla makuuhuone on liian lämmin, yö vaatteita on liikaa kiristämässä ja tärkeästä raikkaasta ilmasta on kova pula.

Kokonaan oma lukunsa ovat ikääntyneet ihmiset, joilla uni pakkaa heikkenemään ja jotka tarvitsisivat tehostuvaa unisuunnittelua ja yhä parempia unitaitoja ja käytänteitä. 

Hyvä uni vaatii unitietoa, itsekuria, vähän järjestelmällisyyttä ja halua toimia fiksusti kaikkien häiritsevien ja yöelämään viekoittelevien asioiden keskellä.