MITEN SUOMI SELVIÄÄ 2020 – LUVULLA

Vessin ongelma-analyysi ja ratkaisuehdotuksia 290918

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005845950.html

 

Hyvää moraalia ja kansan yhteisöllisyyttä myös hallitusvallan tulisi rakentaa kaikin voimin.

Toisaalta pikkuasiat, kuin Soinin juttu, kannattaisi jättää pois meuhkattavista asioista.

Suurin huoli on väestörakenteen muutos, kun lapsia syntyy vähenevästi (lisääntymisterveys heikkenee nopeasti) ja nuoret syrjäytyvät. Kansasta tulee yhä enemmän uusavuton ja sen sairastuvuus lisääntyy vanhenemisen, huononevien elintapojen ja uusavuttomuuden takia, ja ennen kaikkea siksi, että meillä ei harjoiteta tehokasta ennaltaehkäisyä, koska ”sairaanhoito tarvitsee maksavat asiakkaansa”.

Lasten henkisen tilan heikkeneminen kännykkä- (SOME) ja sokeririippuvuuden mutta myös puuttuvan liikunnan ja leikin sekä sosiaalisen turvallisuuden puutteen takia, ovat kuitenkin pahimmat pulmat.

Meillä olisi keinot kääntää negatiivinen suuntaus, jos kykenemme kehittymään ja kehittämään:

Tarvitaan laaja alainen ja tehokas kansanterveyden kehittämis- eli sairauksien ennaltaehkäisyohjelma. Siihen on meidän asiantuntijoiden helppo löytää kymmeniä tehokkaita toimia, joilla elin- ja kulutustapoja ohjataan terveempään suuntaan, vero-, laki- ja säännöspolitiikalla ja koulutuksella.

Esimerkkeinä natriumin (suola) vähentäminen ja kuidun lisääminen valmisruuassa, ruuanvalmistus ja sairaanhoitohenkilöstön (lääkärit ml.) terveyskeskeisempi koulutus. Alkoholi maksaa nykytasolla yli 10 mrd/v yhteiskunnalle (STM 2015).

Henkisen hyvinvoinnin ja oppimistulosten takia kouluihin ja koululaitokseen on sosiaalipsykologian (ryhmätyö ym.) keinoin rakennettava vahva turvallisuuden ja hyväksynnän kulttuuri, mikä on tehtävissä, jos opettajat ja rehtorit saavat siihen tarvittavan koulutuksen.
Karkin ja roskaruuan mussutuksen vähentämiseksi kouluista ei saa päiväaikana poistua. Totta kai kouruoka häviää roskaruualle, kun lapset ensin koukutetaan sen kemikaaleille.
Oppilaitoksiin tarvitaan tehokas terveysopetus (1 t /vko läpi kouluajan) ja iloista liikuntaa tunti päivässä.
Koulujen huono ergonomia alkaa tehdä lapsista selkävaivaisia jo kasvuiässä.