MITEN TORJUTAAN YLEISTÄ ETURAUHASSYÖPÄÄ

Vessin täydentävä kommentti HS:n puutteelliseen juttuun

Uutinen antaa kuvan aivan kuin eturauhasen terveys olisi jotenkin hyvässä hoidossa.

Ei ole. Se on surkea.

Suurin virhe on siinä, että miehille ei kerrota tärkeimpiä riskitekijöitä: Istumapainetta ja D-vitamiinin puutetta.

Istuttaessa tavallisella tuolilla lantionpohjaan ja sitä kautta sisälantioon kohdistuu suuri paine. Tämä luo lantion sisään painekentän, joka pysäyttää dramaattisesti nestekiertoa (veri, imuneste) genitaali – sisälantio alueella. Näin kudokset eivät happea tai ravinteita ja aineenvaihduntajätteiden puhdistaminen heikkenee. Kun istumista on paljon ja elvyttävää liikuntaa on vähän, kynnys syövälle laskee. Istumisen ja syövän välille on löydetty selvä yhteys.

Syöpätilastoista ynnäämällä näemme, että sisälantion (lantiokaukalon) ja genitaalialueen elimiin tulevat syövät ovat noin puolet miesten kaikista syövistä. Valtava keskittymä siis hyvin pienellä alueella.  Miehiä sairastuu eturauhassyöpään enemmän kuin naisia rintasyöpään.

Kannustan kaikkia miehiä torjumaan eturauhassyövän (ja muita lantion alueen syöpiä ennakolta):
D-vitamiini tasolle 120 – 150 nmol (D-vitamiinin syönti 100 – 150 mcg/pv), alushousut pois (lisäävät kireyttä ja virtaushäiriöitä, pese takapuoli ulostamisen jälkeen), väljät housut jalkaan, töihin keskiraollinen satulatuoli, taukoliikkumista enemmän päivän aikana, TV:n katselu maaten, punaista lihaa ja lihajalosteita vähemmän.

Perustana on tietysti seurata PSA arvoa 40 jälkeen ja aloittaa em. tehotoimet heti kun se ylittää 1:n.