NYTKÖ MUNA EI ENÄÄ OLEKAAN EPÄTERVEELLINEN

Vessin HS:n korjaavakommentti 230519

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006114891.html

Munien syönnissäkin on kysy ns. kolesteroliteoriasta, joka on riippumattomissa asiantuntijapiireissä haudattu jo ajat sitten.

V. 2015 TIME – lehti teki ”rasvanumeron” johon oli koottu se johtava tutkimustieto, joka mitätöi uskomukset kovan rasvan syönnistä kuolleisuuden lisääntymiseen. Näyttöä ei ole.

Samanhan totesi jo v, 2010 MOT:n ”Rasvainen Kupla”-ohjelma (vieläkin Areenassa), josta nousi iso kohu.

Maailmalla on haaskattu satoja miljoonia ravintorikkaita munankeltuaisia roskiin pupputieteen takia, kun statiinien myyntiä edistävää kaupallista kuviota rakennettiin ja ihmiset höynäytettiin kolesterolipelolla perusteettomasti rasvan karttajiksi.

Ranskassa, munia on aina syöty paljon ja kovan rasva kulutus on Euroopan suurinta. Silti siellä on paras sydänterveys. Sveitsi on kakkosena toiseksi korkeimmalla kovien rasvojen syönnillään. Kun kovien rasvojen kulutus lisääntyi Italiassa, sydänterveys samalla merkittävästi parani.

Viime vuonna kuoli maaliskuussa Italiassa EU:n vanhin asukas, Tämä 117-vuotias italialainen nainen sanoi pitkän iän salaisuudekseen 3 munaa päivässä. Kun hän vähensi määrän kahteen, hän eli vain 2 kk.

MOT:n julkaisu sarjassa on myös toinen ohjelma ”Kolesterolipommi”- joka kyseenalaisti tutkimuksiin perustuen kolesterolilääkkeiden syönnin.
Lääketeollisuus haastoi MOT:n ohjelmistaan Julkisen Sanan Neuvostoon mediasääntöjen rikkomisesta ja valetiedon levittämisestä, mutta MOT selvisi voittajana puhtain paperein.
Niin suuri on lääketeollisuuden valta, että ”Kolesterolipommi” on poistettu Areenasta ja 700.000 suomalaista popsii statiineja vieläkin. Johtavien asiantuntijoiden mielestä turhaan ja omaksi vahingoksi.
Onneksi munan maine on palautettu hyvän ravitsemuksen osaksi. Sama pitäisi tehdä muillekin luonnollisille rasvaisille ruuille lihajalosteita lukuun ottamatta.

Suomessakin luonnolliset rasvat ovat vähitellen saamassa synninpäästön, mutta ne tuominneet, ja vielä viroissaan istuvat ”ravitsemusasiantuntijat” eivät halua tunnustaa olleensa väärässä.

Vieläkin paha vallalla oleva virhekäsitys on ns. siemenöljyjen (rypsi-, rapsi-, auringonkukka-, soija- ym. öljyt) terveellisyys, joissa Omega6 pitoinen linolirasvahappo oikeasti pahentaa kehon yleistä ja vaarallista Omega6 / Omega3 rasvavinoutumaa ja lisää sydänterveysriskejä. Erityisesti kuumauutettuna ja kovetettuna (margariinit) ne ovat ilman muuta haitallisia.
Kuumauuttamisessa ensimmäinen metodi haudattiin vähin äänin syöpää aiheuttavana. Nyt käytettävä etyyliesteröinti ei ehkä ole sen parempi. Lisäksi ”kasvisöljyjen” raaka-aineena yleisesti käytettävä palmuöljy (kulutus jättimäiset 58 kg/hlö/v) on lähes kaikissa eines- ja pikaruuissa mukana. Jopa kankea ja hidas EU (jonka elintarviketurvallisuusvirastoa epäillään usein korruptiosta) on todennut sen epäterveelliseksi.