ONKO BBCn UUSI HIILARIDOKKARI HYVÄ ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 290720

Linkki artikkeliin

Tämä helppotajuiseksi muotoiltu dokkari (https://areena.yle.fi/1-4605037) sisältää paljon hyvää tietoa, virikkeitä ja esimerkkejä, joita valitettavasti useimmat Suomen terveyslausujat eivät sano ääneen.

         Ohjelma painottaa lisätyn sokerin ja muiden nopeiden eli valkeiden hiilarien yleisyyttä, vahingollisuutta, niiden välttelyn tarpeellisuutta ja hyvien vaihtoehtojen valintaa.

         Ohjelman monet havainnollistukset ovat hyvä opas oman ruokavalion siivoamiseen roskaruuasta ja kuidun lisäämiseen moninkertaiseksi.

          Valitettavasti ohjelmassa ei painoteta liuotettujen siementen, hedelmien ja marjojen yhdessä tekemää erittäin kuitupitoista ja suolistoa tervehdyttävää smoothieta, joka on edullisena lähes kaikkien ulottuvissa.

          Suomen ravitsemussuositus pursuilee valkeita hiilareita 10 % sokerilisineen ja leivonnaisineen. Suositeltua 100 % viljaa, syödään pieni prosentti kaikista leivistä tai pastoista.

          Kokoviljaleipäkään ei ruokavaliota pelasta, sillä sekin on kuidustaan huolimatta nopea hiilari ja useimmiten sisältää monille liikaa haitallista gluteiinia. Leivän pakastaminen ja sen jälkeinen paahtaminen hidastaa jonkin verran hiilihydraatin vahingollista nopeaa imeytymistä.

         Pika- eli roskaruoka ja teollisesti prosessoidut einekset ovat jo enemmistönä suomalaisessa ruokavaliossa. Kun ravitsemuslausujat puhuvat ”tavallisesta ruuasta”, useimmille se tarkoittaa ravitsemuksellisesti vähäravinteista ja -kuituista eli tulehdusta lisäävää ja ainakin pitkän päälle sairastuttavaa ruokaa.

        Nykyinen ravitsemusneuvonta on osoittanut epäonnistumisensa jo suomalaistenkin pahenemassa lihavuusepidemiassa, josta johtuvat lihavuussairaudet ovat romuttamassa suomalaista kansantaloutta ollen iso osa n. 30 mrd:n hoiva- ja sairaanhoitokuluista.