ONKO MUISTISAIRAUS EHKÄISTÄVISSÄ?

Vessin HS kommentti 271020

Linkki artikkeliin

Nykyään kammottavasti jo lähes joka toinen 85-v on muistisairas.

1960 – luvulla muistisairauksiin kuoli muutama sata/v, nyt yli 13.000.

Samaan aikaan kun yli 70-kymppisten määrä on 7 kertaistunut, muistisairaiden määrä on 25-kertaistunut ja lisääntyy edelleen nopeammin kuin vanhusväestö kasvaa.

Muistisairaudet ovat siis elintapatauti ja siten tietysti ehkäistävissä hyvillä elintavoilla.

Riskitekijöitä tunnetaan paljon. Muistisairauden välttäminen ei ole vaikeaa.

Kansanterveydessä tulisi neuvoa kansaa paremmin aivoterveelliseen elintapaan. Silloin moni sairaus jäisi puhkeamatta. Muistisairaan hoito maksaa 50.000 – 100.000/v ja aiheuttaa tietysti paljon surua ja huolta.

Minusta jokaisessa TK:ssa tulisi olla laadukasta ennaltaehkäisevää neuvontaa ja jo työikäisille pitäisi tarjota henkilökohtainen konsultaatio aivojen pitämiseksi terveinä.

Tri Daniel Amen klinikoissaan kuvaa aivojen kunnon itse kehittämällään menetelmällä ja auttaa ihmisiä kuntouttamaan aivojaan ennen muistisairauksien puhkeamista.

Muistisairaan henkinen kapasiteetti alkaa Amenin mukaan laskea jopa vuosikymmeniä ennen sairauden puhkeamista, millä on tietysti merkitystä elämän laatuun sekä myös työn tuottavuuteen.

Amenilla on YT:ssa eloisa video Succes talkissa.


Yksi pirullinen muistisairauksien tekijä on alumiini, jonka kertyminen aivoihin aiheuttaa muistisairauksia. Sitä on vastuuttomasti kylvetty elinympäristöömme erityisesti viimeiset 80 vuotta.

Omasta kehostani löytyneen, ilmeisesti lapsuuden ajan alumiinisesta mehumaijamehusta peräisin olevan korkean alumiinitason, sain normaalitasolle 15 v ”puhdistuskuurilla” seleeniravinteen (200 mcg/pv) avulla.

Amenin mukaan Alzheimer on ”kolmas sokeritauti”. Niin suurena hän pitää korkean verensokerin riskiä aivoille. Erittäin monella nykyään on verensokerit koholla usein tai jatkuvasti vääränlaisen ravinnon ja syömätapojen takia.

Samoin kuin nykyään pystytään ravinto- ja elintaparemontilla parantumaan jopa sokeritaudista, voidaan Amenin mukaan myös huonokuntoiset aivotkin kuntouttaa paremmiksi monitoimisella ohjelmalla.