ONKO PIPPA LAUKAN RUOKAVALIO HYVÄ?

Vessin asiantuntijakommentti Hs 210720

Linkki artikkeliin

Kiitos Pippa, että laitat rohkeasti ruokavaliosi esille keskustelun pohjaksi.

”Buffetin äärelläkin hän ottaa lautaselleen vain sitä, mitä tekee eniten mieli.”

”Silloin tulee myös helposti syötyä jotain sellaista, josta vatsa turpoaa ja kipeytyy, kuten pullaa tai pikaruokaa.”

Nämä kaksi lausetta jutussa paljastavat, että Pipalla olisi sekä ruokatavoissa, että ruokatiedossa parannettavaa.

Viehtymys roskaruokaan, pullaan ja sokeriin kielii suoliston haitallisista mikrobeista, jotka nykytiedon mukaan myös vaikuttavat voimakkaasti ruokamieltymyksiin. Kun näiden olomassaolon tunnistaa, ruokavalintojen jättäminen ”musta tuntuu” – periaatteelle, on virhe.

         Vatsan turpoaminen ja kipeytyminen myös kielii mahdollisesta ja jonkin asteisesta piilevästä tulehduksesta, johon syytekijät löytyvät ruokavalion melko suuresta määrästä nopeita hiilihydraatteja ja ehkä maito- tai viljatuotteiden aiheuttamasta häiriöstä.

         Ruokapäiväkirjoissa on yllättävän paljon heikkoravinteisia teollisuusruokia ja haittaruokana sokeria, mikä helposti näkyy ihossa.

Hämmästyttävää, että lääkäri, urheilija ja terveysvalmentaja Pippa ei tiedä omaa D-vitamiinitasoaan ja vielä käyttää liian matalia määriä. Ravinnosta saamme vain vähäiset 3-10 mcg.

Kuidun puute on Pipan ruokavaliossa ilmeinen.

       Tuolla dieetillä ollaan kaukana optimaalisesta 50 g kuitua / 1000 kcal saannista, millä saadaan suoliston supertärkeä toiminta niin hyväksi, että tulee 2 kpl suurta pehmeää ulostetta päivässä, jolloin suoliston läpivirtaus ja kuonanpoisto olisi loistokunnossa ja äärimmäisen monimutkainen suolistoterveys hyvä. 

       Turvotetuilla ja blendatuilla siemenillä yhdessä marjojen ja jonkun hedelmän kanssa saisi tehokkaan ravinnetiheän kuitulisän.

Pippa voisi kehittää tehokkaasti ruokavaliotaan sisällyttämällä terveysvaikutteisia yrttejä (esim. kuisma, voikukka, nokkonen, mesiangervo, siankärsämö, kuusenkerkkä) ja terveysvaikutteisia mausteita kuten kurkumaa, inkivääriä, kanelia, rosmariinia jne. 

Ravitsemuksen viimeistely maailman parhaalla tiedolla (eikä olla harhaan johdetulla ravitsemuspolitiikan virhetiedolla) pitäisi olla urheilijalle itsestään selvyys samaten kuin niille, jotka haluavat tehdä terveydestä elämäänsä voimavaran.