ONKO SAIRAITA TALOJA JA SISÄILMASAIRAUKSIA?

Vessin korjaava kommentti Hs 200820

Linkki artikkeliin

Lääketieteen, vai pitäisikö sanoa lääketeollisuuden ääni on puhunut.

”Avun saamisella” ylilääkäri Vataja arvatenkin tarkoittaa lääkitystä.

Työryhmän (THL:n asiantuntijatyöryhmä ?) lausunto on uskomaton tunnettujen tosiasioiden valossa.

Tiedämme varmasti, että viime vuosikymmeninä Suomessa tasakattoisuudesta, puutteellisesta maapuolisen kosteuseristyksestä, puutteellisesta ilmanvaihdosta tai virheellisestä lämpöeristyksestä johtuen rakennusten rakenteita kostuu pysyvästi.

Kostuneet pehmytmateriaalit (puupitoiset rakenteet, eristeet yms. jopa betoni) toimivat vuorenvarmasti jo melko lyhyellä aikavälillä erilaisten home- ym. sienten kasvualustoina.

On myös tieteellinen fakta, että eri homesienten itiöt voivat vaihdella hyvin myrkyllisestä vain haitallisiin, joista vaarattomimmillekin suuri joukko väestöstä kuitenkin helposti yliherkistyy vuosien mittaan ja alkaa saada oireita.

Altistusmekanismit ovat niin monisyinen asia, että biokemian tutkimus ei ole päässyt vielä lähellekään perille kaikista sen muodoista, biologiasta ja vaikutuksista.

Oikea toimenpide oireiden ilmaannuttua ei ole alkaa syödä lääkkeitä, vaan tervehdyttää talo tai muuttaa pois terveeseen taloon, mikä on helpommin sanottu kuin tehty.

Ehkä ihmisen immuunivasteen voimistaminen ja suoliston kunnon parantaminen voivat myös olla hyödyksi.

Tosiasia on, että yleisistä rakennusvirheistä johtuen kosteusvaurioisia taloja, jotka aiheuttavat sisäilmasairauksia on pilvin pimein.

Minusta asiantuntijatyöryhmän lausunto on vastuuton, vähättelevä, tosiasioita kiertävä ja sisäilmasairauksien kanssa kamppailevien suhteen epämoraalinen.