ONKO VANHA TESTAMENTTI EPÄKRISTILLINEN?

Vessin kommentti Hs 81220

Linkki artikkeliin

Kirjoittajan kysymys lestadiolaisuuden kirkollisuudesta on aiheellinen.

     Toinen suurelle yleisölle hämärämpi kysymys on konservatiivisesti ajattelevien, muiden kuin lestadiolaisten, painottama juutalaisuuden kirjan, vanhan testamentin, (VT) suuri korostus kirkossamme.

     Sen tasa-arvo-, ihmissuhde- ja pelastumisopit ovat suurelta osin erilaisia kuin Jeesuksen opetukset, arvot, linjaukset ja esimerkki.

     Konservatiivit ja VT nostavat usein ”jumalan miesten” erittäin raa´at, alistavat ja epätasa-arvoiset toimet esikuviksi tai hyväksyttäviksi ”Jumalana tahdon” mukaisiksi toimiksi.

     Jeesuksen keskeisenä pitämästä armollisuudesta tai rakkaudellisuudesta ei ole jälkeäkään. Ei tietenkään ole, koska juutalaisuus on (edelleen) melko väkivaltainen ja epätasa-arvoistava lakiuskonto, jossa pelastus esitetään tulevan eri asioista kuin kristinuskossa Jeesuksen viitoittamana.

     Kuulemme konservatiivien opetuksia, joissa VT:n ennustajat, ”profeetat”, jotka olivat tavallisia epätäydellisiä ihmisiä, nostetaan joskus ”kaikkitietävyydessään ja erehtymättömyydessään” ihmisten ja Jumalan väliin, ja joiden tulkintoja esitellään usein hanakammin kuin Jeesuksen viestiä.

     VT:ssa kyllä ennustetaan Vapahtajan, Messiaan tuloa, mutta miksi jatkuvasti jankata ennustuksia hänestä, kun me jo tiedämme Jeesuksen ja tunnemme hänen viestinsä, työnsä ja esimerkkinsä, joka oli hyvin eri linjaista kuin VT:n opetukset.

     VT:n korostaminen kristillisenä kirjana on epäkristillistä jos mikä, mutta enpä ole kuullut kirkolta yhtään ojennusta tätäkään asiaa korjaamaan.

     VT:n lukeminen myös useimmiten hämmentää ja sekoittaa nuoren kristityn ajatuksia ja siksi se pitäisikin pitää muuta kuin kristinuskoa esittelevänä kirjana kuten Koraanikin on.

     Tiedän, että tällaisen mielipiteen esittäminen on sohaisemista muurahaispesään.