PAKKOKO TARPEEN MUOVINKIERRÄTYKSESSÄ

Vessin täydentävä kommentti Hs 230620

Linkki artikkeliin

On oikein ja välttämätöntä, että kierrätystä kiristetään määräyspohjaisesti, koska me laiskanpulskeat eurooppalaiset emme vapaaehtoisesti sitä tekisi.

On häpeä, mutta osoittaa valitettavat asenteemme, että valtavasti muovijätettä on yhä keräämättä ja käyttämättä samalla kun käytämme neitseellistä muovia ilmakehää saastuttaen.

Esim. maatiloilla makaa miljoonia tonneja tasalaatuista paalimuovia keräämistä odottamassa. Maanviljelijät luopuisivat siitä mielellään ilmaiseksi, mutta eivät halua maksaa siitä luokkaa 100 €/tn jätemaksua, kun karjatuotanto on jo valmiiksi tappiollista. Kyllä kierrätysmuoviteollisuuden pitää pystyä keräämään ne pois ilman jätemaksua, koska sehän joutuu maksamaan myös muoviraaka-aineesta.

Puukuitupohjaisilla muovin näköisillä pakkauksilla on jo kiire tulla markkinoille, jolloin voisimme polttaa tai kompostoida ne haitatta, jopa pientalouksissa.

Muovi pitäisi saada pois ruokapakkauksista siksikin, että siitä irtoaa ruokaan molekyylejä (mm. eri ftalaateista), jotka on todistettu olevan hormonihäiritsijöitä ja siten luomakunnan lisääntymisterveydelle haitaksi.

Tanskalaiset tutkijat (mm. prof. Skattegak ym.) etunenässä paljastivat jo 10 v. sitten, että muovikomponentit yhdessä joidenkin muiden teollisten kemikaalien kanssa jo hyvin pieninä pitoisuuksina saavat aikaan lisääntymisterveyden häiriöitä. 

Maailmanlaajuisesti muovin käytöstä tulisi kipin kapin siirtyä biohajoaviin materiaaleihin, muuten merien ja muiden vesistöjen katastrofaalista muoviroskaantumista ei varmasti saada kuriin.