PALJONKO D-VITAMIINIA SYÖVÄN TORJUNTAAN JA HOITOON

Vessin kommentti Kauppalehteen 22.11.20

Linkki artikkeliin

D-vitamiinilla oli saatu tutkimuksessa taas positiivisia tuloksia syövän hoidossa.

Tämä ei ole mikään uutinen. Jo vuosia on tiedetty, että D-vitamiinilla oikein käytettynä on ratkaiseva vaikutus syövän ehkäisyssä ja hoidossa.

Ylipainoisilla tässä tutkimuksessa hyötyjä ei kuitenkaan saatu. Selitys on se, että tutkimuksessa käytetty pieni määrä (50 mcg/pv) ei riittänyt neutraloimaan ylipainoisten suuria (eli suurempia kuin normaalipainoisilla) altistustekijöitä, joista tärkein on se, että D-vitamiinimäärä ”häviää” (imeytyy) ylipainoisen suurempaan rasvamäärään.  

Tutkimuksessa käytetty arvo 50 mcg/pv ei ylläpidä talviaikaan kv. tutkijoiden suositusta 120 – 150 nmol /l tasoa veressä. Tuolla annoksella veren arvo on luokkaa 70 – 80 nmol/l eli vain nipin – napin yli puutoksen rajana olevan 75 nmol/l, mutta kunnolliset suojavaikutukset jäävät saamatta.  

Käytännössä yksi mcg nostaa veren D-vitamiiniarvoa noin yhden nmol/l, mutta yksilöllistä vaihteluakin on. Oma optimi lisäravinteen syöntimäärä kannattaa testata laboratoriokokein.

Oikeasti tehokas ja ennalta estävä päiväannos auringonottoviikkojen ulkopuolella on nuorilla ja työikäisillä 120 – 150 mcg/pv mutta senioreilla ja toipilailla 150 -200. Veren arvon tulisi senioreilla ja toipilailla vastaavasti olla 150 -200 nmol välillä.

Tutkimuksissa saatiin kuitenkin positiivinen vaste jopa noin pienillä käyttömäärillä syövän torjunnassa.

Mitä tulokset olisivatkaan olleet, jos olisi käytetty tehokkaita ja suositeltuja määriä.