PELASTAVATKO TUKIMILJARDIT EUROOPAN?

Vessin kommentti Hs 11020

Linkki artikkeliin

Näyttää siltä, että suuren kuvan muutoksia EU:ssa ei tajuta.

Ei ole sattumaa, että kasvu on lakannut Etelä-EU:n maissa, hallintoa, veronkantoa eikä varsinkaan uudistamista kyetä enää kunnolla hoitamaan. Ilmiö ei ole niin paha pohjolassa, mutta myös meillä kehittävää ja tavoitteellista työtä tekee yhä harvempi ja yhä useampi työikäinenkin on yhteiskunnan vapaamatkustaja.

Siellä rikolliset ja -järjestöt ja suuromistajat sekoittavat pakkaa ja kahmivat korruptoituneesta, jämähtäneestä ja laiskanpulskeasta järjestelmästä pienellä riskillä itselle tuloja ja etuja. Kun sinne pumpataan rahaa, suuri osa menee juuri näihin taskuihin hyödyttämättä yhtään kansantaloutta, kuten hyvin tiedämme.

Parempaa ei ole myöskään luvassa. Liian suuri osa nuoresta polvesta on kiinnostuneempia puhelimen räpläämisestä, viihteestä ja herkuttelusta kuin opiskelusta ja työn teosta. Tämä laiskanpulskeus näkyy jo työhaluttomuutena ja matalana tuottavuutena sekä monen muotoisena pahoinvointina.

Helppo elämä, jossa ihmiset eivät liiku ja ovat ylipainoisia, nostaa veren sokeria ja samalla myös tuottaa kiihtyvästi muistisairauksia, joiden kehittyminen vaivihkaa jo työiässä heikentää ihmisten aivoterveyttä vuosikymmeniä ennen taudin puhkeamista.

Peritty ja sodan jälkeen kumuloituva varallisuus helpottaa laiskaa elämäntyyliä yhä useamman kohdalla.

Joka toinen jenkki ja lähes joka toinen eurooppalainen on jo muistisairas 85- vuotiaana.

Eurooppalaisissa hyvinvointivaltioissa voi työtä tekemättä keplotella miten pitkälle vaan. Liian suuri osa ihmisistä dramaattisesti ja kohtalokkaasti addiktoituu viihteeseen, herkutteluun, päihteisiin tai muihin rappeuttaviin lohtutoimintoihin.

Luulen, että edellä kuvattu elintapojen, terveyden ja työkunnon rappeutuminen on jo johtanut tilanteeseen, jossa miljardit eivät tilannetta enää tervehdytä.